HD_MRK
‘Voor mijn moeder met dementie zorgen was zwaar’
 
Kloek header
Kloek header

‘Voor mijn moeder met dementie zorgen was zwaar’

 
SNGL
 
 
Kloek Amsterdam voor mensen met dementie
 
Nieuwsbrief
Ik hoor graag zo nu en dan van Kloek.
 
Inschrijven
 
CNTNT
post
 

Voor je partner, vader of moeder met dementie zorgen vraagt veel van echtgenoten en kinderen. Vaak is dat een proces een jaren en de zorg wordt steeds intensiever. De meeste familieleden houden vol tot voorbij het uiterste, want je houdt van iemand en wilt diegene niet in de steek laten. Regelmatig gaat dat ten koste van de familie zelf. Een prettige en veilige woonplek voor iemand met dementie is dan een uitkomst. In alle opzichten, vertelt dochter Wilma. Haar moeder woont bij Kloek Amsterdam.

Altijd moe

Wilma zorgde samen met haar gezin jaren voor haar moeder met dementie. Al die tijd woonde haar moeder nog zelfstandig. ‘Ik hou van haar en dan doe je dat. Maar ik vond het steeds zwaarder worden, want eigenlijk ging het al een hele tijd niet goed meer met mijn moeder. Het werd ook steeds gevaarlijker, want zij ging bijvoorbeeld zomaar de straat op en sprak wildvreemden aan.

Ook als ik niet bij mijn moeder was of mijn moeder bij mij, dacht ik veel aan haar en maakte ik mij zorgen. Juist dat is achteraf bezien slopend.

De laatste paar jaren was ik altijd moe en had ik totaal geen energie om iets gezelligs te ondernemen en andere mensen te ontmoeten. Maar nu woont mijn moeder bij Kloek Amsterdam en is er veel veranderd. Voor haar, maar ook voor mij.’

Goede zorg voor mijn moeder met dementie

‘Ikzelf vond het een hele stap om mijn moeder naar Kloek te brengen, maar nu ben ik blij dat we dat toch gedaan hebben. Het voelt heel anders of mijn moeder bij Kloek Amsterdam woont, waar zij nog haar gang kan gaan, of bijvoorbeeld in een verpleeghuis.

De verzorgenden van Kloek zijn lief voor mijn moeder en ik merk dat zij begint te wennen aan haar nieuwe woonplek. Toch heeft zij het er nog wel moeilijk mee en zegt zij regelmatig dat ze naar haar eigen huis wil. Dat begrijp ik wel; het is nogal wat om op haar leeftijd ergens anders te gaan wonen.

Maar voor mij is er een last van mijn schouders gevallen, nu mijn moeder een fijne woonplek heeft en er goed voor haar gezorgd wordt. De medewerkers van Kloek zijn zorgzaam en geduldig en ze koken lekker en gezond. Dat vind ik belangrijk.’

Weer zin om iets te ondernemen

‘Ik heb nu weer zin om van alles te ondernemen. Pas was ik zelfs bij mijn vader in Spanje met vakantie. Daar had ik de afgelopen jaren geen fut voor. Maar nu heb ik zo genoten. Ik heb mij zelfs geen moment zorgen gemaakt om mijn moeder, want ik weet dat zij het goed heeft en dat er goed op haar wordt gelet.

Wat voor mij ook erg veranderd is: ik vind het weer prettig om bij mijn moeder op bezoek te komen. Ik zie dat ze het fijn heeft en wij kunnen weer iets gezelligs doen. Natuurlijk is het niet zoals vroeger, toen zij niet dement was, maar we vinden wel een nieuw evenwicht.

Vanaf het eerste contact met de mannen van Kloek, tijdens een informatiemiddag, had ik een goed gevoel over de opzet van Kloek. En in elk gesprek daarna is dat gevoel weer bevestigd.

Toen wij kennismaakten met Kloek, las ik op de website dat Kloek als doel heeft om familie weer familie te laten zijn, en zo voel ik dat zelf ook. Nu mijn moeder een veilige, gezellige woonplek heeft en alle praktische zaken goed geregeld zijn, heb ik weer energie om een leuke dochter te zijn.

Dat is zo fijn.’

Kleinschalig wonen voor mensen met dementie bij Kloek

 
Delen met een bekende
DSPL-BLGS-PNTRST

Thema: Ervaringen van familieleden

 
MNS
Thema’s

Niet alleen zorg voor mama, ook voor ons

De moeder van Wencke Sonneveld was een van de eerste bewoners van Kloek en heeft 2,5 jaar bij Kloek mogen wonen. Op 25 oktober is zij in haar eigen kamer…
Sfeerplaatje: wonen bij Kloek Amsterdam

‘De eerste week bij Kloek Amsterdam was een warm bad’

De moeder van Sanne woont sinds de start bij Kloek Amsterdam. ‘Die eerste week voelde als een warm bad. Het was zo’n enorme opluchting dat er goed voor mijn moeder…
Fuchsia als symbool voor thuis wonen met dementie

Als thuis wonen met dementie niet meer gaat

De moeder van Sanne kreeg 2 jaar geleden de diagnose Alzheimer. Daarna woonde zij nog 2 jaar zelfstandig in de Pijp in Amsterdam. Dat werd steeds ingewikkelder, want haar moeder…
Kloek Amsterdam voor mensen met dementie

‘Voor mijn moeder met dementie zorgen was zwaar’

Voor je partner, vader of moeder met dementie zorgen vraagt veel van echtgenoten en kinderen. Vaak is dat een proces een jaren en de zorg wordt steeds intensiever. De meeste…
plankje met lekkere hapjes

‘Ik geloof dat ik vandaag maar bij mijn cluppie blijf’

Sinds 1 maart 2018 is Kloek Amsterdam open. Een van de eerste bewoners is de oma van Donny. Hij vertelt in deze blogpost hoeveel rust het hem en zijn familie…
Roos als symbool voor warme zorg bij Kloek

Een goede laatste periode dankzij de warme zorg bij Kloek

De moeder van Lilian Heijmans woonde 1,5 jaar bij Kloek Roosendaal. In december vorig jaar is ze overleden. ‘Voor mij was het een uitkomst dat mijn moeder bij Kloek was.…
roze lotusbloem als symbool voor rust in zorgen voor moeder met dementie

‘Dementie heeft ook mooie kanten’

Dementie heeft ook mooie kanten, vindt Frank. Zijn moeder woont bijna vanaf het begin bij Kloek. Hij vertelt in deze blogpost hoe zijn vader, broers en zussen en hijzelf de…
Ik kan nu weer gewoon dochter zijn

‘Ik kan nu weer gewoon dochter zijn’

Van tijd tot tijd interviewen we familieleden van onze bewoners over hun ervaringen. Die ervaringen kunnen andere familieleden misschien weer helpen en ze geven een beeld van het leven en…
Kloek voelt een beetje als familie

‘Kloek voelt een beetje als familie’

Van tijd tot tijd interviewen we familieleden van onze bewoners over hun ervaringen. Die ervaringen kunnen andere familieleden misschien weer helpen en ze geven een beeld van het leven en…
Opgebloeid vanaf de 1e dag

Opgebloeid vanaf de 1e dag

‘Mijn schoonmoeder (1926) stond altijd midden in het leven. Ze speelde bij het Roosendaals Ouderentoneel, was veel op stap en had graag mensen om zich heen. Tot ze 1,5 jaar…
verzorgenden zijn warme en zorgzaam

Verzorgenden zijn warm en zorgzaam voor mijn moeder

De moeder van Annemarieke Emans woont sinds december 2016 bij Kloek. ‘Het gaat nu goed met haar. Ik vind haar vrolijker en ik zie dat ze opleeft door alle aandacht…
Nieuw tuinhuis

Prachtig tuinhuis en een ‘Kloek meej pielekes’ dankzij de MontVenToppers

Zaterdag 19 augustus 2017 is het groot feest bij ons in de tuin. Bewoners zingen mee met de Roosendaalse zanger Jan Koevoet en sommigen wagen zelfs een dansje. Er is…
De prettige sfeer bij Kloek helpt ons als familie enorm

‘De prettige sfeer bij Kloek helpt ons als familie enorm’

Sinds december 2016 woont de moeder van Claudia de Clercq bij Kloek. ‘Bij veel van dit soort instellingen stap ik met een knoop in mijn maag binnen, maar bij Kloek…
Ik vond het allemaal zo warm en menselijk

‘Ik vond het allemaal zo warm en menselijk’

Van tijd tot tijd vertellen familieleden hoe zij de zorg bij Kloek ervaren. ‘Onze vader is maar 5 weken bij Kloek geweest. Dat waren de laatste 5 weken van zijn…
GPS-horloge

Met dementie toch alleen op pad gaan. Dankzij een gps-horloge

Bij Kloek kiezen we er bewust voor om de voordeur niet altijd op slot te doen. Als bewoners naar buiten willen, mag en kan dat. Tegelijkertijd zorgen we natuurlijk wel…
 
FTR