HD_MRK
Vrijwilligers lopen als een rode draad door mijn leven
 
Kloek header
Kloek header

Vrijwilligers lopen als een rode draad door mijn leven

 
SNGL
 
 
Kloek Amsterdam Adrie
 
Nieuwsbrief
Ik hoor graag zo nu en dan van Kloek.
 
Inschrijven
 
CNTNT
post
 

Adrie Koppers is onze vrijwilligerscoördinator in Amsterdam. Zij stelt zich in dit blog aan u voor. “Ik ben een alleenstaande vrouw van 63 jaar die geboren en getogen is in Amsterdam.

Ik heb een dochter en sinds een jaar een kleinzoon. Vier jaar geleden ben ik mijn partner verloren. Ik loop graag hard, wandel, zwem, dans en mediteer. Op donderdag pas ik op mijn kleinzoon.

Ik woon dicht bij Kloek, in de Rivierenbuurt. Mijn ouders waren ook Amsterdammers en woonden in hun jeugd in de Pijp. Ikzelf ben opgegroeid in Slotermeer maar mijn grootouders en verschillende ooms en tantes bleven in de Pijp wonen waardoor ik daar in mijn jeugd nog vaak kwam. Daarom vind ik het zo leuk om nu in deze wijk te werken.

Vrijwilligers in alles soorten en maten

 Ik ben van oorsprong maatschappelijk werkster maar ik heb nooit in deze functie gewerkt. Na de Sociale Academie ging ik aan de slag als groepsleidster, als sociaal cultureel werker, als trainer en als coördinator. Het werken met en voor vrijwilligers loopt als een rode draad door mijn arbeidsverleden.

De laatste 11 jaar werkte ik bij Humanitas en organiseerde ik maatjescontacten. Ik zette mij vooral in voor volwassenen: mensen in de rouw, mensen die zich eenzaam voelen, mensen die niet zelfstandig meer een arts kunnen bezoeken etc. Ik had veel contact met ouderen, met mensen met dementie of met een andere, of lichamelijke handicap. Steeds probeerde ik om een goede match te maken tussen de vrijwilliger en de hulpvrager.

Vrijwilligers zijn er in alle soorten en maten. Dat maakt voor mij het samenwerken met vrijwilligers zo boeiend en aantrekkelijk.

Werken bij Kloek

Toen ik een half jaar geleden stopte bij Humanitas was ik eigenlijk niet van plan om direct weer op zoek te gaan naar een nieuwe baan. Terwijl ik mij wat aan het oriënteren was op de arbeidsmarkt viel mijn oog op de vacature van Vrijwilligerscoördinator bij Kloek. De organisatie sprak mij aan en het kleine dienstverband sloot goed aan bij mijn wens om aan het werk te blijven en om toch ook voldoende vrije tijd over te houden.

Vanaf februari heb ik mij vooral beziggehouden met het leren kennen van de organisatie, het kennismaken met de bewoners en met de 2 vrijwilligers.  Ook heb ik een begin gemaakt met het werven van nieuwe vrijwilligers en het kennismaken met organisaties uit de buurt.

Het was even schrikken toen het Corona virus uit brak en ik verzocht werd om vanuit huis te werken. Gelukkig werd ik alweer snel in de gelegenheid gesteld om in Kloek te mogen werken. Net zoals het overige bezoek kunnen ook de vrijwilligers Kloek momenteel niet betreden. Daarmee heb ik, als vrijwilligerscoördinator zonder vrijwilligers, een bijzondere positie en rol in de organisatie.

Met Tim heb ik afgesproken om op vier dagen in de week een aantal uren te komen werken. Met persoonlijke aandacht en activiteiten zet ik mij in om de bewoners in deze moeilijke tijd zo veel mogelijk te ondersteunen.

In tijden van Corona

Wat zijn zoal mijn werkzaamheden tijdens de afgelopen Corona weken?

Elke week ga ik op alle etages langs. Ik zit vaak in de huiskamers. Ik maak een praatje met de bewoners, drink een kopje koffie/thee met ze en lunch een enkele keer mee.

Als ik binnenkom stem ik mij af op de sfeer en behoeften van de bewoners en ik maak contact met de aanwezige verzorgende. Soms vraagt de verzorgende mij om een helpende hand bij het beeldbellen, taart uitdelen, iemand bezoeken etc.

Soms doe ik een spelletje met de bewoners, zoals de lentebingo met pictogrammen, of worden er kaarten gekleurd en opgestuurd.

Af en toe neem ik enkele ballen mee. Met een groepje vrouwen maak ik daar regelmatig een iets grotere activiteit van. In een kring doen we vanuit de stoel eenvoudige losmaakoefeningen die gevolgd worden door het overgooien van een zachte bal of ballon. De vrouwen en ik hebben daar vaak veel plezier mee. Dat werkt soms aanstekelijk waardoor het dan ineens mogelijk is om meer bewoners bij de activiteit te betrekken.

Ik heb onlangs de plantenbakken op de balkons opgefrist met nieuwe geraniums. Ik kreeg dan vaak hulp van bewoners die iets met bloemen hebben.

Luisterend oor voor verdriet en onbegrip

Daarnaast bezoek ik een aantal bewoners in hun appartement. Dat zijn de bewoners die zich in de huiskamers niet veel laten zien en zich terugtrekken in hun eigen appartement.

Tijdens deze bezoeken is het mogelijk om persoonlijke aandacht te bieden en in alle rust een langer gesprek te kunnen voeren. De bewoners kunnen dan opener zijn en hun hart luchten.

Dat laatste overkwam mij onlangs ook terwijl ik met een groepje bewoners zat. Zij hadden het er moeilijk mee dat zij nog steeds geen bezoek mogen ontvangen. Zij begrepen het niet en voelden zich er boos maar eigenlijk verdrietig over. Ook al kan ik niets aan de situatie veranderen, denk ik dat het toch belangrijk was dat zij de gelegenheid kregen om zich hierover uit te spreken en zich te uiten.

Ik hoop natuurlijk dat het Corona virus buiten Kloek blijft, dat er op korte termijn een veilige bezoekregeling voor de bewoners komt en dat de bewoners langzamerhand weer een keer naar buiten kunnen. Tot die tijd sta ik hen zoveel mogelijk bij.”

Adrie Kloek Amsterdam

 

 
Delen met een bekende
 
DSPL-BLGS-PNTRST

Thema: Werken bij Kloek

 
MNS
Thema’s

Waardigheid & Trots

High tea markeert start Waardigheid & Trots bij Kloek Amsterdam Met een high tea voor bewoners start Kloek Amsterdam volgende week op een feestelijke manier met het programma Waardigheid en…

Gesprek met Marco, coördinator vrijwilligerswerk en welzijn bij Kloek

Liefde voor de mensheid Sinds 1 september werkt Marco Jansen bij Kloek Roosendaal. Marco is Coördinator vrijwilligerswerk en welzijn. Hoog tijd om hem beter te leren kennen! “Mijn naam is…
Spelletjes doen bij Kloek Amsterdam

Opnieuw in gesprek met teamleider Tim

'Geloof in Kloek-concept is besmettelijk' Opnieuw in gesprek met teamleider Tim, 6 maanden na zijn start bij Kloek Hij is nu ruim een half jaar werkzaam als teamleider bij Kloek:…
Arno Wezenbeek

Kennis maken met Arno Wezenbeek

Kennis maken met Arno Wezenbeek, locatiemanager Kloek Roosendaal ‘We leveren zorg, maar welzijn is waar het om draait’ Arno Wezenbeek begon deze zomer als locatiemanager bij Kloek Roosendaal. Hoe heeft…

Interview met onze tuin- en klusjesman

Make friends, love, music and memories Sinds enige tijd werkt Peter Roks bij Kloek Roosendaal als allround tuin- en klusjesman. Hoog tijd om nader kennis met hem te maken. “Mijn…
Kloek Amsterdam Adrie

Vrijwilligers lopen als een rode draad door mijn leven

Adrie Koppers is onze vrijwilligerscoördinator in Amsterdam. Zij stelt zich in dit blog aan u voor. “Ik ben een alleenstaande vrouw van 63 jaar die geboren en getogen is in…

Kloek Amsterdam groeit van jonge organisatie naar stabiele zorgverlener

Interview met Tim Stouten, teamleider van Kloek Amsterdam Na een aantal omzwervingen ontdekte Tim Stouten dat hij is geboren voor de zorg. Sinds 1 februari werkt hij met veel plezier…
Coördinator vrijwilligers dementie Roosendaal

Interview Coördinator vrijwilligers Roosendaal

‘Da is een lief meske’ Sinds januari van dit jaar is Ria van Oers als ‘coördinator vrijwilligers’ voortvarend aan de slag bij Kloek Roosendaal. Tijd voor een kennismaking. ‘Ik ben…
Vrijwilligers gezocht voor extra aandacht voor mensen met dementie

Vrijwilligers gezocht voor mensen met dementie Amsterdam Roosendaal

Net dat beetje extra aandacht maakt het verschil Alles wat we doen bij Kloek draait erom dat iemand met dementie zich op zijn gemak voelt. Niet alleen de verpleegkundigen en…

Enthousiast na stage bij Kloek

‘Voor Kloek werken kan ik iedereen aanraden’ Wist u dat Kloek een Erkend leerbedrijf is dat ook mbo-studenten opleidt? Consuela Holwijn is zo’n student. Ze heeft haar mbo-diploma bijna op…

Goede zorg kan niet zonder goede procedures

Interview met Elize van Daalen Elize, teamleidster bij Kloek in Roosendaal (35), werkte 13 jaar lang in alle takken van de psychiatrie voordat ze in oktober 2017 oktober moeder werd.…
Sandra met bewoners in de woonkamer

‘Kloek voelt voor mij als een warme deken’

Sandra is sinds september 2018 teamleider bij Kloek Amsterdam. Ze is verpleegkundige en werkte 27 jaar als teamleider bij grote zorginstellingen, waar altijd werd beweerd dat de klant centraal stond.…

‘De glimlach van een bewoner, daar doe ik het voor’

Faysal Akharouid werkt inmiddels een jaar als zzp’er in de zorg voor Kloek, eerst bij Kloek Roosendaal, nu vooral bij Kloek Amsterdam. Hij heeft een achtergrond in sociaal-cultureel werk maar…
Samen eten bij Kloek

Bij Kloek kun je je talenten inzetten

Bij Kloek willen we graag dat medewerker hun talenten inzetten. Daar geven wij dan ook veel ruimte voor. Daarom deel je samen met je collega's zelf je werkdag in en…

‘Werken bij Kloek is een mooie kans voor verzorgenden IG’

'Ik kan bewoners echt aandacht geven, leer veel over goed zorgen voor mensen met dementie en ik werk in een prettig team waarmee we voortdurend blijven leren.' Aan het woord is…
Salade als symbool voor samen eten bij Kloek

Wat heeft iemand met dementie nu nodig?

Wat heeft iemand met dementie nodig om zich op zijn gemak te voelen? Daar draait alles wat we bij Kloek doen om. Onze verhalen uit het dagelijks leven laten zien…
Ferdy Roks verzorgende IG bij Kloek

Van elektrotechniek naar de zorg voor mensen met dementie

Via de elektrotechniek naar de jeugdzorg en nu vol overgave aan het werk in de zorg voor mensen met dementie. Die route bewandelde Ferdy Roks, bijna-verzorgende IG bij Kloek Roosendaal.…

Kloek Amsterdam: ‘Goed wonen voor mensen met dementie’

Verzorgende Wilma Faber werkte 16 jaar bij een grote organisatie voor ouderenzorg in Amsterdam, voordat zij bij Kloek Amsterdam kwam werken. ‘Ik vind het een verademing. Nu mag ik precies…
Verzorgende IG Monique Beks

‘Bij Kloek mag ik echt voor bewoners zorgen’

‘Bij Kloek kan ik echt iets betekenen voor bewoners, dat geeft mij zo veel voldoening’, vertelt verzorgende Monique Beks. ‘Een arm om een bewoner heen slaan, samen een kop koffie…
Verpleegkundige Lia in gesprek met bewoonster

‘100% aandacht voor iemand met dementie’

Verpleegkundige Lia Ernest werkt al vanaf het begin bij Kloek. Hoe is het om bij zo’n jonge organisatie te werken? En wat vindt zij zelf het belangrijkst in de zorg…
Lia Ernest van Kloek krijgt haar diploma

Dankzij de wegwijzer meer tijd voor bewoners

Sinds 4 juli 2017 is ‘onze’ Lia Ernest verpleegkundige. En dat niet alleen; zij kreeg op 2 november ook de CSG-BORG-prijs voor haar eindopdracht: de wegwijzer voor nieuwe medewerkers en…

Kleinschalig wonen met dementie in Amsterdam

Kloek Amsterdam is de tweede locatie die Kloek heeft geopend. Sinds 1 maart 2018 is er bij Kloek Amsterdam plaats voor 36 mensen met dementie, die wonen in groepen van…
Verzorgende Jacqueline Buijs schenkt aandacht aan bewoonster Kloek

‘Kijken hoe iemand met dementie zich nu voelt’

Jacqueline Buijs werkt al vanaf de start bij Kloek en heeft in juli 2017 het diploma verzorgende IG gehaald. ‘De collega’s bij Kloek hebben mij gestimuleerd om de opleiding alsnog…
Lia Ernest

Lia Ernest, verzorgende IG bij Kloek. Een portret

Verpleegkundige Lia Ernest begon haar loopbaan als secretaresse, was jarenlang managementassistente op een middelbare school, maar koos een aantal jaren geleden voor de zorg. Door de zorg voor haar schoonvader met…
van kraamzorg naar ouderenzorg

Van kraamzorg naar ouderen met dementie

Wie zijn de zorgverleners die bij Kloek het zelfstandig wonen en de warme zorg handen en voeten gaan geven? Dat willen we graag in onze blogs laten zien. Verzorgende Anita…

‘Mensen met dementie raken mij’

Hoe geven we bij Kloek handen en voeten aan het zelfstandig wonen en de warme zorg voor mensen met dementie? Dat willen we graag in onze blogs laten zien. Bij…
Na maanden weer uit bed

Na maanden weer uit bed – ‘het gaat om aanvoelen’

Meneer lag de hele dag op bed, sinds een val een aantal maanden geleden. Hij kon nog wel eens opstandig reageren, stond in de overdracht toen hij naar Kloek verhuisde,…
Werken bij Kloek is voor mij een droombaan

‘Werken bij Kloek is voor mij een droombaan’

Wie zijn de zorgverleners die bij Kloek het zelfstandig wonen en de warme zorg handen en voeten geven? Dat willen we graag in onze blogs laten zien. In deze blog…
Zorgen dat iemand zich gehoord, gezien en gewaardeerd voelt

Zorgen dat iemand zich gezien, gehoord en gewaardeerd voelt

Goed zorgen voor mensen met dementie betekent dat je je steeds weer verplaatst in hoe iemand met dementie de wereld om zich heen waarneemt. Hoe ervaart hij alles wat hij…

‘Voor mensen met dementie mag je echt zorgen. Dat ligt me’

‘Het is fijn om voor een kleine groep bewoners te zorgen. Ik heb leuke collega’s en we doen de zorg echt samen. Ik voel me helemaal deel van het team…
bewoners geven wat ze op dit moment nodig hebben

Bewoners geven wat ze op dit moment nodig hebben

Verzorgende Marisa Vermeulen werkt sinds januari 2017 bij Kloek. Met veel plezier. ‘De rust en de aandacht die wij voor bewoners kunnen hebben vind ik een verademing. Hiervoor werkte ik…
Karin Kuhlmann

‘Ik ben veel meer in het nu met bewoners’

Onze verzorgenden worden regelmatig getraind in nog beter aansluiten bij de bewoners met dementie. In maart en april van dit jaar volgde elk team verzorgenden 2 teambijeenkomsten. Daarnaast werd elke…
FTR