HD_MRK

Lia Ernest, verzorgende IG bij Kloek. Een portret

 
info@kloek.nu • (085) 303 12 45
Kloek header
Kloek header

Lia Ernest, verzorgende IG bij Kloek. Een portret

 
SNGL
 
 
Lia Ernest
 
Nieuwsbrief
Ik hoor graag zo nu en dan van Kloek.
 
Inschrijven
 
CNTNT
post
 

Verpleegkundige Lia Ernest begon haar loopbaan als secretaresse, was jarenlang managementassistente op een middelbare school, maar koos een aantal jaren geleden voor de zorg. Door de zorg voor haar schoonvader met dementie raakte ze geïnteresseerd in werken bij Kloek.

‘Jij kunt zo goed met hem praten’

‘Van mijn schoonmoeder hoorde ik regelmatig dat ze mij zo geduldig met haar man vond. “Jij kunt zo goed met hem praten. Daar moet je iets mee doen.” Dat ging eigenlijk automatisch: er zijn voor mijn schoonvader, voor hem zorgen en hem geruststellen. Een steun zijn voor anderen vind ik belangrijk. Net zoals ik automatisch in de huiskamer bij mijn schoonvader wel eens andere bewoners hielp.

Ik besloot een jaar vrijwilligerswerk in het verpleeghuis te doen, om te ontdekken of de zorg echt iets voor mij was. Ik werkte 2 keer 4 uur per week bij de dagbesteding voor mensen met dementie. Daar waren vooral praten en geruststellen belangrijk. Het is voor mensen met dementie zo belangrijk dat ze op elke vraag een antwoord krijgen. Dat geeft ze rust.’

Ingrijpende stap

‘Dat vrijwilligerswerk bevestigde voor mij dat de zorg echt bij mij paste. Vervolgens ben ik begin 2010 met de opleiding voor verzorgende IG gestart. Ik was toen bijna 50, dus het was best een ingrijpende stap. Maar de zorg had zo mijn hart. Ik dacht: ik zie wel hoe het loopt en waar ik uitkom met de opleiding.

Mijn eerste praktijkervaring deed ik op in een verzorgingshuis. Een mooie tijd. Ik vond het fijn om bewoners aandacht te geven en om te zorgen dat ze het goed hadden.

In de opleiding merkte ik vervolgens ik dat ik wat meer uitdaging en verdieping wilde. Daarom besloot ik de verpleegkundigenopleiding te gaan doen. Maar in een andere zorginstelling had ik vervolgens een zware tijd. Ik kon me niet aanpassen aan de cultuur van snelsnel werken en elke dag je lijstje afwerken. Ik kon het niet en ik wilde het niet. Het was erg moeilijk om bij mijzelf en mijn principes te blijven.

Ik heb juist voor de zorg gekozen om echt voor mensen te kunnen zorgen. Om ze te geven wat ze nodig hebben. En om mensen echt te horen en te zien. Dat werd me nu praktisch onmogelijk gemaakt.’

Toch hield ik vol, in de hoop dat het allemaal nog eens zou veranderen. En met altijd de bewoners voor ogen, want voor hen deed ik mijn werk.’

‘Ik wil niet snelsnel’

‘Ik werkte vervolgens eerst op een geronto-afdeling, een afdeling voor oudere patiënten met zowel een somatische als psychiatrische achtergrond. Daarna kwam ik op een palliatieve afdeling, een afdeling die zorg biedt in de laatste levensfase. Beide periodes bevestigden alleen maar mijn keuze voor de zorg.

Maar een ingewikkeld punt bleef wel dat ik me maar niet kon aanpassen aan de manier van werken in grote instellingen. Ik wil niet snelsnel; ik wil echt voor mensen kunnen zorgen.’

Hard gelag

‘Uiteindelijk kreeg ik vanuit een afdeling waar ik later in mijn opleiding werkte te horen dat ik het vak niet aankon en dat ik de opleiding niet mocht afmaken. Volgens mij onterecht, maar ik was het vechten moe en heb gekozen voor een verzorgende IG-diploma. Best een hard gelag.

Ik liep op mijn tandvlees, en eind 2014 werd ik dan ook ziek. Gelukkig gaat het nu allemaal weer goed met me. Sinds juni 2015 werk ik als uitzendkracht in de zorg, en dat bevalt me uitstekend. Ik kan tijd aan bewoners besteden en dat is fijn.

Ik krijg nu als uitzendkracht de ruimte om te werken zoals ik graag wil werken. En vind ik het ergens niet prettig, dan kan ik ergens anders gaan werken.

Een verademing.’

Echte aandacht voor de ander

‘Ik heb de afgelopen jaren erg geleerd dat het niet altijd gaat om veel doen, maar dat het gaat om hoe je zorgt voor een ander. Dat je actief luistert, echte aandacht hebt voor hoe iemand zich voelt en wat hij graag wil. In grote zorgorganisaties raak je al snel je eigenheid kwijt. Dan moet je je voegen naar wat de organisatie zegt dat je moet doen.

Zo wil ik nooit meer werken.

Bij Kloek krijg ik wel de ruimte om goed voor mensen te zijn. En om ze precies die zorg te kunnen geven die ze willen. Ik ben blij dat bewoners hun eigen leefritme kunnen aanhouden en niet mee hoeven in de structuur van een organisatie.

De bewoners van Kloek vormen een generatie die altijd hard gewerkt heeft, zuinig is geweest en snel tevreden was.

Ik vind dat deze ouderen al ons respect verdienen en ik wil ze samen met hun familie graag een goede laatste tijd geven.’

Vacature verzorgenden IG Roosendaal

Vacature verzorgenden IG Amsterdam

 
Delen met een bekende
 
DSPL-BLGS-PNTRST

Thema: Werken bij Kloek

 
MNS
Thema’s

Waardigheid & Trots

High tea markeert start Waardigheid & Trots bij Kloek Amsterdam Met een high tea voor bewoners start Kloek Amsterdam volgende week op een feestelijke manier met het programma Waardigheid en…

Gesprek met Marco, coördinator vrijwilligerswerk en welzijn bij Kloek

Liefde voor de mensheid Sinds 1 september werkt Marco Jansen bij Kloek Roosendaal. Marco is Coördinator vrijwilligerswerk en welzijn. Hoog tijd om hem beter te leren kennen! “Mijn naam is…
Spelletjes doen bij Kloek Amsterdam

Opnieuw in gesprek met teamleider Tim

'Geloof in Kloek-concept is besmettelijk' Opnieuw in gesprek met teamleider Tim, 6 maanden na zijn start bij Kloek Hij is nu ruim een half jaar werkzaam als teamleider bij Kloek:…
Arno Wezenbeek

Kennis maken met Arno Wezenbeek

Kennis maken met Arno Wezenbeek, locatiemanager Kloek Roosendaal ‘We leveren zorg, maar welzijn is waar het om draait’ Arno Wezenbeek begon deze zomer als locatiemanager bij Kloek Roosendaal. Hoe heeft…

Interview met onze tuin- en klusjesman

Make friends, love, music and memories Sinds enige tijd werkt Peter Roks bij Kloek Roosendaal als allround tuin- en klusjesman. Hoog tijd om nader kennis met hem te maken. “Mijn…
Kloek Amsterdam Adrie

Vrijwilligers lopen als een rode draad door mijn leven

Adrie Koppers is onze vrijwilligerscoördinator in Amsterdam. Zij stelt zich in dit blog aan u voor. “Ik ben een alleenstaande vrouw van 63 jaar die geboren en getogen is in…

Kloek Amsterdam groeit van jonge organisatie naar stabiele zorgverlener

Interview met Tim Stouten, teamleider van Kloek Amsterdam Na een aantal omzwervingen ontdekte Tim Stouten dat hij is geboren voor de zorg. Sinds 1 februari werkt hij met veel plezier…
Coördinator vrijwilligers dementie Roosendaal

Interview Coördinator vrijwilligers Roosendaal

‘Da is een lief meske’ Sinds januari van dit jaar is Ria van Oers als ‘coördinator vrijwilligers’ voortvarend aan de slag bij Kloek Roosendaal. Tijd voor een kennismaking. ‘Ik ben…
Vrijwilligers gezocht voor extra aandacht voor mensen met dementie

Vrijwilligers gezocht voor mensen met dementie Amsterdam Roosendaal

Net dat beetje extra aandacht maakt het verschil Alles wat we doen bij Kloek draait erom dat iemand met dementie zich op zijn gemak voelt. Niet alleen de verpleegkundigen en…

Enthousiast na stage bij Kloek

‘Voor Kloek werken kan ik iedereen aanraden’ Wist u dat Kloek een Erkend leerbedrijf is dat ook mbo-studenten opleidt? Consuela Holwijn is zo’n student. Ze heeft haar mbo-diploma bijna op…

Goede zorg kan niet zonder goede procedures

Interview met Elize van Daalen Elize, teamleidster bij Kloek in Roosendaal (35), werkte 13 jaar lang in alle takken van de psychiatrie voordat ze in oktober 2017 oktober moeder werd.…
Sandra met bewoners in de woonkamer

‘Kloek voelt voor mij als een warme deken’

Sandra is sinds september 2018 teamleider bij Kloek Amsterdam. Ze is verpleegkundige en werkte 27 jaar als teamleider bij grote zorginstellingen, waar altijd werd beweerd dat de klant centraal stond.…

‘De glimlach van een bewoner, daar doe ik het voor’

Faysal Akharouid werkt inmiddels een jaar als zzp’er in de zorg voor Kloek, eerst bij Kloek Roosendaal, nu vooral bij Kloek Amsterdam. Hij heeft een achtergrond in sociaal-cultureel werk maar…
Samen eten bij Kloek

Bij Kloek kun je je talenten inzetten

Bij Kloek willen we graag dat medewerker hun talenten inzetten. Daar geven wij dan ook veel ruimte voor. Daarom deel je samen met je collega's zelf je werkdag in en…

‘Werken bij Kloek is een mooie kans voor verzorgenden IG’

'Ik kan bewoners echt aandacht geven, leer veel over goed zorgen voor mensen met dementie en ik werk in een prettig team waarmee we voortdurend blijven leren.' Aan het woord is…
Salade als symbool voor samen eten bij Kloek

Wat heeft iemand met dementie nu nodig?

Wat heeft iemand met dementie nodig om zich op zijn gemak te voelen? Daar draait alles wat we bij Kloek doen om. Onze verhalen uit het dagelijks leven laten zien…
Ferdy Roks verzorgende IG bij Kloek

Van elektrotechniek naar de zorg voor mensen met dementie

Via de elektrotechniek naar de jeugdzorg en nu vol overgave aan het werk in de zorg voor mensen met dementie. Die route bewandelde Ferdy Roks, bijna-verzorgende IG bij Kloek Roosendaal.…

Kloek Amsterdam: ‘Goed wonen voor mensen met dementie’

Verzorgende Wilma Faber werkte 16 jaar bij een grote organisatie voor ouderenzorg in Amsterdam, voordat zij bij Kloek Amsterdam kwam werken. ‘Ik vind het een verademing. Nu mag ik precies…
Verzorgende IG Monique Beks

‘Bij Kloek mag ik echt voor bewoners zorgen’

‘Bij Kloek kan ik echt iets betekenen voor bewoners, dat geeft mij zo veel voldoening’, vertelt verzorgende Monique Beks. ‘Een arm om een bewoner heen slaan, samen een kop koffie…
Verpleegkundige Lia in gesprek met bewoonster

‘100% aandacht voor iemand met dementie’

Verpleegkundige Lia Ernest werkt al vanaf het begin bij Kloek. Hoe is het om bij zo’n jonge organisatie te werken? En wat vindt zij zelf het belangrijkst in de zorg…
Lia Ernest van Kloek krijgt haar diploma

Dankzij de wegwijzer meer tijd voor bewoners

Sinds 4 juli 2017 is ‘onze’ Lia Ernest verpleegkundige. En dat niet alleen; zij kreeg op 2 november ook de CSG-BORG-prijs voor haar eindopdracht: de wegwijzer voor nieuwe medewerkers en…

Kleinschalig wonen met dementie in Amsterdam

Kloek Amsterdam is de tweede locatie die Kloek heeft geopend. Sinds 1 maart 2018 is er bij Kloek Amsterdam plaats voor 36 mensen met dementie, die wonen in groepen van…
Verzorgende Jacqueline Buijs schenkt aandacht aan bewoonster Kloek

‘Kijken hoe iemand met dementie zich nu voelt’

Jacqueline Buijs werkt al vanaf de start bij Kloek en heeft in juli 2017 het diploma verzorgende IG gehaald. ‘De collega’s bij Kloek hebben mij gestimuleerd om de opleiding alsnog…
Lia Ernest

Lia Ernest, verzorgende IG bij Kloek. Een portret

Verpleegkundige Lia Ernest begon haar loopbaan als secretaresse, was jarenlang managementassistente op een middelbare school, maar koos een aantal jaren geleden voor de zorg. Door de zorg voor haar schoonvader met…
van kraamzorg naar ouderenzorg

Van kraamzorg naar ouderen met dementie

Wie zijn de zorgverleners die bij Kloek het zelfstandig wonen en de warme zorg handen en voeten gaan geven? Dat willen we graag in onze blogs laten zien. Verzorgende Anita…

‘Mensen met dementie raken mij’

Hoe geven we bij Kloek handen en voeten aan het zelfstandig wonen en de warme zorg voor mensen met dementie? Dat willen we graag in onze blogs laten zien. Bij…
Na maanden weer uit bed

Na maanden weer uit bed – ‘het gaat om aanvoelen’

Meneer lag de hele dag op bed, sinds een val een aantal maanden geleden. Hij kon nog wel eens opstandig reageren, stond in de overdracht toen hij naar Kloek verhuisde,…
Werken bij Kloek is voor mij een droombaan

‘Werken bij Kloek is voor mij een droombaan’

Wie zijn de zorgverleners die bij Kloek het zelfstandig wonen en de warme zorg handen en voeten geven? Dat willen we graag in onze blogs laten zien. In deze blog…
Zorgen dat iemand zich gehoord, gezien en gewaardeerd voelt

Zorgen dat iemand zich gezien, gehoord en gewaardeerd voelt

Goed zorgen voor mensen met dementie betekent dat je je steeds weer verplaatst in hoe iemand met dementie de wereld om zich heen waarneemt. Hoe ervaart hij alles wat hij…

‘Voor mensen met dementie mag je echt zorgen. Dat ligt me’

‘Het is fijn om voor een kleine groep bewoners te zorgen. Ik heb leuke collega’s en we doen de zorg echt samen. Ik voel me helemaal deel van het team…
bewoners geven wat ze op dit moment nodig hebben

Bewoners geven wat ze op dit moment nodig hebben

Verzorgende Marisa Vermeulen werkt sinds januari 2017 bij Kloek. Met veel plezier. ‘De rust en de aandacht die wij voor bewoners kunnen hebben vind ik een verademing. Hiervoor werkte ik…
Karin Kuhlmann

‘Ik ben veel meer in het nu met bewoners’

Onze verzorgenden worden regelmatig getraind in nog beter aansluiten bij de bewoners met dementie. In maart en april van dit jaar volgde elk team verzorgenden 2 teambijeenkomsten. Daarnaast werd elke…
FTR