HD_MRK
Kloek Amsterdam: ‘Goed wonen voor mensen met dementie’
 
Kloek header
Kloek header

Kloek Amsterdam: ‘Goed wonen voor mensen met dementie’

 
SNGL
 
 
 
Nieuwsbrief
Ik hoor graag zo nu en dan van Kloek.
 
Inschrijven
 
CNTNT
post
 

Verzorgende Wilma Faber werkte 16 jaar bij een grote organisatie voor ouderenzorg in Amsterdam, voordat zij bij Kloek Amsterdam kwam werken. ‘Ik vind het een verademing. Nu mag ik precies zo voor bewoners zorgen als ik denk dat goed is voor mensen met dementie.’

Wij namen bewoners veel uit handen

‘In mijn vorige werkomgeving namen wij bewoners veel uit handen. Wij aten bijvoorbeeld niet met elkaar aan tafel, zoals nu bij Kloek, maar maakten 16 ontbijtbordjes klaar met brood, beleg en een cellofaantje erover. Dat zetten wij de bewoners voor.

Maar als je dat drie weken zo doet, weet een bewoner niet meer hoe hij zelf brood moet smeren. Dat ging zo in tegen mijn gevoel over hoe je voor mensen met dementie zorgt.

Ik probeerde dat ook wel aan te kaarten bij collega’s. Sommigen waren het met mij eens, maar anderen zagen het probleem niet zo: “Hoezo, bewoners krijgen toch brood, en daar draait het toch om?”

Het lukt mij niet om hierin iets te veranderen en daardoor begon ik flink aan mijzelf te twijfelen.

Ik merkte dat als je als instelling de eigen regie van bewoners niet belangrijk vindt, de medewerkers daar ook weinig waarde aan hechten.

Zo verloor ik steeds meer het plezier in mijn werk.’

Via Facebook kwam Kloek voorbij

‘Toen kwam er op Facebook iets over Kloek voorbij. Ik was direct getriggerd door het zinnetje dat mensen bij Kloek zelfstandig wonen en dat hun eigen regie vooropstaat. Ik las dat je als verzorgende te gast bent bij de bewoners en dat trof mij.

Het is precies zoals ik graag voor mensen met dementie wil zorgen.

Daarna vergat ik Kloek weer, tot er een paar dagen later op Facebook opnieuw een bericht over werken bij Kloek Amsterdam voorbijkwam.

Ik sprak erover met een vriendin, wij keken op de website van Kloek en zij zei: “Dit kon wel iets voor jou zijn. Ga gewoon eens polshoogte nemen. Wat heb je te verliezen?”

Dat heb ik gedaan en ik kreeg al snel bericht terug van Kloek met de vraag of ik mijn cv wilde opsturen. Daar werd ik zenuwachtig van, want ik had helemaal geen cv; in die 16 jaar had ik nog nooit gesolliciteerd.

Gelukkig wilden mijn zoon en zijn vriendin mij daar wel bij helpen. En het bijzondere was: toen ik naar hen toeging, kwam ik nota bene langs Kloek in de Lutmastraat. Bleek dat mijn zoon en zijn vriendin vlak bij Kloek Amsterdam wonen. Het leek wel of het universum mij per se naar Kloek wilde hebben.’

Nog diezelfde dag aangenomen

‘Op de dag van mijn sollicitatiegesprek ben ik direct aangenomen. Daar ben ik elke dag nog blij om.

Het is bijzonder om in een organisatie te werken waar echt alles nieuw is en waar je samen met je collega’s en de bewoners alles nog moet uitvinden.

Alleen al hoe de dag bij Kloek begint, vind ik zo’n verademing. Als een bewoner bijvoorbeeld wakker is, hoeft hij niet direct uit bed. Ik vraag altijd: “Wilt u er al uit?”Vaak zegt een bewoner dan iets als: “Hoeft dat niet per se, dan?” Het is heerlijk dat ik dan altijd kan zeggen: “Nee hoor, u mag opstaan wanneer u dat zelf wilt.”

In mijn vorige werk moesten bewoners altijd opstaan op een tijd die wij als verzorgenden bepaalden. Omdat de bewoners op een bepaalde tijd aan tafel moesten zitten, bijvoorbeeld. Of omdat wij onze vaste werkindeling moesten aanhouden.

Het is een verademing dat dat bij Kloek niet hoeft.

En wat ik ook zo heerlijk vind: als het even kan, gaan wij elke dag boodschappen doen met de bewoners die dat leuk vinden. Het is bij Kloek echt zo veel mogelijk net als thuis.’

Rustig kijken en afwachten

‘Wij hebben als team in Kloek Amsterdam ook een startbijeenkomst met dementiecoach Karin Kuhlmann gehad. Karin traint de teams van Kloek een paar keer per jaar in belevingsgerichte zorg voor mensen met dementie.

Wat ik vooral van haar heb geleerd is: altijd rustig kijken en afwachten wat er uit een bewoner zelf komt. Helemaal aansluiten bij wat iemand zelf aangeeft.

Dat is precies zoals ik zelf ook het liefste werk. Ik vond het verrijkend om daar meer over te leren, maar ook om te merken dat ik van nature al op dat spoor zit. Fijn daarover van Karin te horen. En prettig dat wij Karin altijd kunnen inschakelen als wij een vraag rond een bewoner hebben.’

Bij Kloek doen wij het echt samen

‘Het bijzondere blijft: de manier van werken bij Kloek bestaat niet. Wij zoeken als medewerkers steeds samen uit wat wij denken dat het beste voor een bewoner is. Dat is ook mijn lijn bij het inwerken van nieuwe collega’s: “Ik denk dat het zo goed is, maar als jij een andere manier hebt, vertel ons er vooral over.”

Bij Kloek doen wij het echt samen.

Bewoners en medewerkers krijgen allebei veel ruimte bij Kloek. Je mag leven en werken zoals jij denkt dat het goed is. Ik voel mij als verzorgende dan ook erg gezien, gehoord en gewaardeerd bij Kloek. Dat maakt werken bij Kloek extra prettig.

En ik maak zo veel leuke momenten mee.

Een paar weken geleden was het prachtig weer op een zondag en had ik allemaal spullen voor een aardbeienkwarktaart meegenomen. Een bewoonster hielp mij spontaan met het maken van de taart. Dat was erg gezellig en aan het eind zei ze: “Dit gaat mijn dochter nooit geloven, want ze zegt altijd dat ik een beetje onhandig ben.”

Het was zo’n gezellig moment, en als je dan bedenkt dat deze mevrouw zo boos op haar dochter was voordat zij naar Kloek kwam, ben ik extra blij. Toen zij nog zelfstandig woonde, had deze zelfde mevrouw tegen haar dochter gezegd: “Als jij mij gaat opsluiten, ga ik in hongerstaking.”

En nu voelt ze zich echt thuis bij Kloek Amsterdam.

Pas vertelde ze mij: “Ik ben heel blij dat ik hier nu ben, want ik ben niet meer alleen. Vroeger als ik alleen was, was ik bang. Dan ging ik de straat maar op. Dat hoeft nu niet meer. Ik ben blij dat mijn bed hier staat.”

Voor zulke momenten doe ik het.’

Lees meer

> Vacature verzorgende IG bij Kloek Amsterdam

> Kleinzoon Donny over Kloek Amsterdam

> Wonen met dementie in Amsterdam

 

 
Delen met een bekende
DSPL-BLGS-PNTRST

Thema: Werken bij Kloek

 
MNS
Thema’s

Een werkdag van een Welzijnsmedewerker

"Wat doe jij de hele dag als welzijnsmedewerker?" Dat is een vraag die mij vaak gesteld wordt. Voor diegene die mij nog niet kennen: Ik ben Desiree de Jong, 45…

Goede zorg kan niet zonder goede procedures

Interview met Elize van Daalen Elize, teamleidster bij Kloek in Roosendaal (35), werkte 13 jaar lang in alle takken van de psychiatrie voordat ze in oktober 2017 oktober moeder werd.…
Sandra met bewoners in de woonkamer

‘Kloek voelt voor mij als een warme deken’

Sandra is sinds september 2018 teamleider bij Kloek Amsterdam. Ze is verpleegkundige en werkte 27 jaar als teamleider bij grote zorginstellingen, waar altijd werd beweerd dat de klant centraal stond.…

‘De glimlach van een bewoner, daar doe ik het voor’

Faysal Akharouid werkt inmiddels een jaar als zzp’er in de zorg voor Kloek, eerst bij Kloek Roosendaal, nu vooral bij Kloek Amsterdam. Hij heeft een achtergrond in sociaal-cultureel werk maar…
Samen eten bij Kloek

Bij Kloek kun je je talenten inzetten

Bij Kloek willen we graag dat medewerker hun talenten inzetten. Daar geven wij dan ook veel ruimte voor. Daarom deel je samen met je collega's zelf je werkdag in en…

‘Werken bij Kloek is een mooie kans voor verzorgenden IG’

'Ik kan bewoners echt aandacht geven, leer veel over goed zorgen voor mensen met dementie en ik werk in een prettig team waarmee we voortdurend blijven leren.' Aan het woord is…
Salade als symbool voor samen eten bij Kloek

Wat heeft iemand met dementie nu nodig?

Wat heeft iemand met dementie nodig om zich op zijn gemak te voelen? Daar draait alles wat we bij Kloek doen om. Onze verhalen uit het dagelijks leven laten zien…
Ferdy Roks verzorgende IG bij Kloek

Van elektrotechniek naar de zorg voor mensen met dementie

Via de elektrotechniek naar de jeugdzorg en nu vol overgave aan het werk in de zorg voor mensen met dementie. Die route bewandelde Ferdy Roks, bijna-verzorgende IG bij Kloek Roosendaal.…

Kloek Amsterdam: ‘Goed wonen voor mensen met dementie’

Verzorgende Wilma Faber werkte 16 jaar bij een grote organisatie voor ouderenzorg in Amsterdam, voordat zij bij Kloek Amsterdam kwam werken. ‘Ik vind het een verademing. Nu mag ik precies…
Verzorgende IG Monique Beks

‘Bij Kloek mag ik echt voor bewoners zorgen’

‘Bij Kloek kan ik echt iets betekenen voor bewoners, dat geeft mij zo veel voldoening’, vertelt verzorgende Monique Beks. ‘Een arm om een bewoner heen slaan, samen een kop koffie…
Verpleegkundige Lia in gesprek met bewoonster

‘100% aandacht voor iemand met dementie’

Verpleegkundige Lia Ernest werkt al vanaf het begin bij Kloek. Hoe is het om bij zo’n jonge organisatie te werken? En wat vindt zij zelf het belangrijkst in de zorg…
Lia Ernest van Kloek krijgt haar diploma

Dankzij de wegwijzer meer tijd voor bewoners

Sinds 4 juli 2017 is ‘onze’ Lia Ernest verpleegkundige. En dat niet alleen; zij kreeg op 2 november ook de CSG-BORG-prijs voor haar eindopdracht: de wegwijzer voor nieuwe medewerkers en…

Kleinschalig wonen met dementie in Amsterdam

Kloek Amsterdam is de tweede locatie die Kloek heeft geopend. Sinds 1 maart 2018 is er bij Kloek Amsterdam plaats voor 36 mensen met dementie, die wonen in groepen van…
Verzorgende Jacqueline Buijs schenkt aandacht aan bewoonster Kloek

‘Kijken hoe iemand met dementie zich nu voelt’

Jacqueline Buijs werkt al vanaf de start bij Kloek en heeft in juli 2017 het diploma verzorgende IG gehaald. ‘De collega’s bij Kloek hebben mij gestimuleerd om de opleiding alsnog…
Lia Ernest

Lia Ernest, verzorgende IG bij Kloek. Een portret

Verpleegkundige Lia Ernest begon haar loopbaan als secretaresse, was jarenlang managementassistente op een middelbare school, maar koos een aantal jaren geleden voor de zorg. Door de zorg voor haar schoonvader met…
van kraamzorg naar ouderenzorg

Van kraamzorg naar ouderen met dementie

Wie zijn de zorgverleners die bij Kloek het zelfstandig wonen en de warme zorg handen en voeten gaan geven? Dat willen we graag in onze blogs laten zien. Verzorgende Anita…

‘Mensen met dementie raken mij’

Hoe geven we bij Kloek handen en voeten aan het zelfstandig wonen en de warme zorg voor mensen met dementie? Dat willen we graag in onze blogs laten zien. Bij…
Na maanden weer uit bed

Na maanden weer uit bed – ‘het gaat om aanvoelen’

Meneer lag de hele dag op bed, sinds een val een aantal maanden geleden. Hij kon nog wel eens opstandig reageren, stond in de overdracht toen hij naar Kloek verhuisde,…
Werken bij Kloek is voor mij een droombaan

‘Werken bij Kloek is voor mij een droombaan’

Wie zijn de zorgverleners die bij Kloek het zelfstandig wonen en de warme zorg handen en voeten geven? Dat willen we graag in onze blogs laten zien. In deze blog…
Zorgen dat iemand zich gehoord, gezien en gewaardeerd voelt

Zorgen dat iemand zich gezien, gehoord en gewaardeerd voelt

Goed zorgen voor mensen met dementie betekent dat je je steeds weer verplaatst in hoe iemand met dementie de wereld om zich heen waarneemt. Hoe ervaart hij alles wat hij…

‘Voor mensen met dementie mag je echt zorgen. Dat ligt me’

‘Het is fijn om voor een kleine groep bewoners te zorgen. Ik heb leuke collega’s en we doen de zorg echt samen. Ik voel me helemaal deel van het team…
bewoners geven wat ze op dit moment nodig hebben

Bewoners geven wat ze op dit moment nodig hebben

Verzorgende Marisa Vermeulen werkt sinds januari 2017 bij Kloek. Met veel plezier. ‘De rust en de aandacht die wij voor bewoners kunnen hebben vind ik een verademing. Hiervoor werkte ik…
Karin Kuhlmann

‘Ik ben veel meer in het nu met bewoners’

Onze verzorgenden worden regelmatig getraind in nog beter aansluiten bij de bewoners met dementie. In maart en april van dit jaar volgde elk team verzorgenden 2 teambijeenkomsten. Daarnaast werd elke…
 
FTR