HD_MRK
‘Kijken hoe iemand met dementie zich nu voelt’
 
Kloek header
Kloek header

‘Kijken hoe iemand met dementie zich nu voelt’

 
SNGL
 
 
Verzorgende Jacqueline Buijs schenkt aandacht aan bewoonster Kloek
 
Nieuwsbrief
Ik hoor graag zo nu en dan van Kloek.
 
Inschrijven
 
CNTNT
post
 

Jacqueline Buijs werkt al vanaf de start bij Kloek en heeft in juli 2017 het diploma verzorgende IG gehaald. ‘De collega’s bij Kloek hebben mij gestimuleerd om de opleiding alsnog af te maken. Daar ben ik ze dankbaar voor.’

De draad weer opgepakt

‘Bij mijn vorige werkgever was ik al begonnen met de opleiding. Ik was bijna klaar, maar liep vast in mijn werk en heb toen ook de opleiding gestopt.

Dat was een lastige periode, maar in die tijd kwam ook de vacaturetekst van Kloek voorbij. Die sprak me aan, vooral vanwege het echt voor bewoners kunnen zorgen. Gelukkig werd ik aangenomen. Nog steeds werk ik met plezier bij Kloek, al zijn er natuurlijk ook lastige momenten. Die horen ook bij het feit dat Kloek een jonge organisatie is en we Kloek als het ware met elkaar “moeten” opbouwen.

In januari 2017 heb ik de opleiding voor verzorgende IG weer opgepakt. Ik kreeg veel vrijstellingen. Wat ik vooral nog moest doen was bijvoorbeeld: zorgplannen maken, medicijnen uitdelen, injecties geven en laten aftekenen. Dat is allemaal gelukt, ook dankzij de hulp van mijn collega’s. Daar ben ik nog steeds blij mee. Toen ik eenmaal was begonnen, heb ik ook geen moment van onzekerheid meer gehad.’

Kloek voelt veilig

‘Natuurlijk houdt het niet op nu ik een diploma heb. Ik blijf elke dag leren en het fijne van ons team vind ik dat je altijd je twijfels en vragen mag uitspreken en delen. Kloek voelt als heel veilig. In mijn vorige werk kreeg ik vaak te horen dat ik zo onzeker was, maar dat gevoel is nu bij Kloek helemaal weg.

Misschien scheelt het dat ik inmiddels een assertiviteitstraining heb gedaan. Daarin heb ik natuurlijk geleerd om “nee” te zeggen en op een positieve manier feedback te geven, maar die training heeft mij nog veel meer gebracht.

Ik heb vooral geleerd om nog meer naar de ander te luisteren. Om echt open te staan voor de ander. Voorheen kon ik dan blijven steken in “wat moet ik straks zeggen of doen” en daardoor luisterde ik minder goed. Ik dacht bijvoorbeeld dat ik altijd een weerwoord moest hebben. Nu weet ik dat dat lang niet altijd hoeft. Als je dat loslaat, kun je beter luisteren naar wat iemand echt te zeggen heeft.’

Nooit meer “sorry” zeggen

‘Ik durf nu veel gemakkelijker iets te zeggen dan bijvoorbeeld in mijn vorige baan. Daar kreeg ik terug dat ik moest veranderen, maar ik wist niet goed wat mijn leidinggevende van mij wilde. Dat maakte mij erg onzeker.

Maar bij Kloek heb ik dat nooit gehoord. Vroeger zei ik vaak “sorry”, nu nooit meer. Ik voel me veilig bij Kloek. Ik heb plezier in mijn werk en ik kan mezelf zijn. Ik hoef er niet over na te denken hoe ik moet zijn.

Zeker met de collega’s met wie ik al vanaf het begin bij Kloek werk, heb ik een bijzondere band. We zijn samen aan iets nieuws begonnen en zijn samen met Kloek meegegroeid. Dat voelt goed, al verandert er momenteel ook wel het een en ander bij Kloek. Zo komen er bijvoorbeeld steeds meer regels. Die blijken in de praktijk toch nodig te zijn om het wonen en de zorg bij Kloek goed te organiseren. Natuurlijk is dat soms even wennen en zoeken.’

Totale zorg voor bewoners bieden

‘Dankzij de opleiding kan ik nu de totale zorg voor bewoners bieden en dat voelt goed. In een vorige baan was ik activiteitenbegeleidster en dan kun je er maar tot een bepaalde hoogte voor bewoners zijn.

Wat ik soms ingewikkeld vind aan werken bij Kloek? Ik zou meer tijd willen hebben om iets met bewoners te doen, maar tegelijkertijd is het ook maar net hoe je daar zelf mee omgaat. Ik probeer in de dagelijkse zorg steeds zo veel mogelijk echt aandacht te geven. Er op dat moment helemaal te zijn voor de bewoner.

Daarbij heb ik veel aan de trainingen van Karin Kuhlmann. Zij maakt de zorg voor onze bewoners in feite veel eenvoudiger. Ze leert ons kijken naar de persoon met dementie op dit moment.

Als een bewoner bijvoorbeeld onrustig is en zegt “ik weet het allemaal niet”, dan kun jij veel rust en ontspanning brengen door te zeggen: “Ik ben er en ik weet het wel.”

Het klinkt zo vanzelfsprekend, maar het werkt absoluut.

Toen ik dat de 1e keer tegen een bewoonster zei, kwam ze de rest van de dag regelmatig naar me toe en zei dan: “Jij weet het wel.” Op zo’n moment doet het me goed dat ik iemand een gevoel van vertrouwen kan geven. Voor rust kan zorgen.’

‘Als team openstaan voor elkaar’

‘Wat ik daarbij ook erg fijn vind, is dat ik het goed met collega’s kan bespreken als ik het gevoel heb dat ik niet genoeg tijd voor bewoners kan maken.

En ik ben blij dat Karin ons nu ook steeds meer als team traint. Daar is ruimte voor nu Kloek langer draait. Hoe werken we samen? Waar lopen we tegenaan? Voelen medewerkers zich gewaardeerd? De coaching van Karin helpt ons om als team open voor elkaar te staan en elkaar ruimte en feedback te geven.

Ik merk dat collega’s de veiligheid ervaren om persoonlijk te kunnen zijn. Daardoor kunnen we er als team nog beter voor bewoners zijn.’

Vacature verzorgende IG Roosendaal

Vacature verzorgende IG Amsterdam

 
Delen met een bekende
DSPL-BLGS-PNTRST

Thema: Werken bij Kloek

 
MNS
Thema’s

Een werkdag van een Welzijnsmedewerker

"Wat doe jij de hele dag als welzijnsmedewerker?" Dat is een vraag die mij vaak gesteld wordt. Voor diegene die mij nog niet kennen: Ik ben Desiree de Jong, 45…

Goede zorg kan niet zonder goede procedures

Interview met Elize van Daalen Elize, teamleidster bij Kloek in Roosendaal (35), werkte 13 jaar lang in alle takken van de psychiatrie voordat ze in oktober 2017 oktober moeder werd.…
Sandra met bewoners in de woonkamer

‘Kloek voelt voor mij als een warme deken’

Sandra is sinds september 2018 teamleider bij Kloek Amsterdam. Ze is verpleegkundige en werkte 27 jaar als teamleider bij grote zorginstellingen, waar altijd werd beweerd dat de klant centraal stond.…

‘De glimlach van een bewoner, daar doe ik het voor’

Faysal Akharouid werkt inmiddels een jaar als zzp’er in de zorg voor Kloek, eerst bij Kloek Roosendaal, nu vooral bij Kloek Amsterdam. Hij heeft een achtergrond in sociaal-cultureel werk maar…
Samen eten bij Kloek

Bij Kloek kun je je talenten inzetten

Bij Kloek willen we graag dat medewerker hun talenten inzetten. Daar geven wij dan ook veel ruimte voor. Daarom deel je samen met je collega's zelf je werkdag in en…

‘Werken bij Kloek is een mooie kans voor verzorgenden IG’

'Ik kan bewoners echt aandacht geven, leer veel over goed zorgen voor mensen met dementie en ik werk in een prettig team waarmee we voortdurend blijven leren.' Aan het woord is…
Salade als symbool voor samen eten bij Kloek

Wat heeft iemand met dementie nu nodig?

Wat heeft iemand met dementie nodig om zich op zijn gemak te voelen? Daar draait alles wat we bij Kloek doen om. Onze verhalen uit het dagelijks leven laten zien…
Ferdy Roks verzorgende IG bij Kloek

Van elektrotechniek naar de zorg voor mensen met dementie

Via de elektrotechniek naar de jeugdzorg en nu vol overgave aan het werk in de zorg voor mensen met dementie. Die route bewandelde Ferdy Roks, bijna-verzorgende IG bij Kloek Roosendaal.…

Kloek Amsterdam: ‘Goed wonen voor mensen met dementie’

Verzorgende Wilma Faber werkte 16 jaar bij een grote organisatie voor ouderenzorg in Amsterdam, voordat zij bij Kloek Amsterdam kwam werken. ‘Ik vind het een verademing. Nu mag ik precies…
Verzorgende IG Monique Beks

‘Bij Kloek mag ik echt voor bewoners zorgen’

‘Bij Kloek kan ik echt iets betekenen voor bewoners, dat geeft mij zo veel voldoening’, vertelt verzorgende Monique Beks. ‘Een arm om een bewoner heen slaan, samen een kop koffie…
Verpleegkundige Lia in gesprek met bewoonster

‘100% aandacht voor iemand met dementie’

Verpleegkundige Lia Ernest werkt al vanaf het begin bij Kloek. Hoe is het om bij zo’n jonge organisatie te werken? En wat vindt zij zelf het belangrijkst in de zorg…
Lia Ernest van Kloek krijgt haar diploma

Dankzij de wegwijzer meer tijd voor bewoners

Sinds 4 juli 2017 is ‘onze’ Lia Ernest verpleegkundige. En dat niet alleen; zij kreeg op 2 november ook de CSG-BORG-prijs voor haar eindopdracht: de wegwijzer voor nieuwe medewerkers en…

Kleinschalig wonen met dementie in Amsterdam

Kloek Amsterdam is de tweede locatie die Kloek heeft geopend. Sinds 1 maart 2018 is er bij Kloek Amsterdam plaats voor 36 mensen met dementie, die wonen in groepen van…
Verzorgende Jacqueline Buijs schenkt aandacht aan bewoonster Kloek

‘Kijken hoe iemand met dementie zich nu voelt’

Jacqueline Buijs werkt al vanaf de start bij Kloek en heeft in juli 2017 het diploma verzorgende IG gehaald. ‘De collega’s bij Kloek hebben mij gestimuleerd om de opleiding alsnog…
Lia Ernest

Lia Ernest, verzorgende IG bij Kloek. Een portret

Verpleegkundige Lia Ernest begon haar loopbaan als secretaresse, was jarenlang managementassistente op een middelbare school, maar koos een aantal jaren geleden voor de zorg. Door de zorg voor haar schoonvader met…
van kraamzorg naar ouderenzorg

Van kraamzorg naar ouderen met dementie

Wie zijn de zorgverleners die bij Kloek het zelfstandig wonen en de warme zorg handen en voeten gaan geven? Dat willen we graag in onze blogs laten zien. Verzorgende Anita…

‘Mensen met dementie raken mij’

Hoe geven we bij Kloek handen en voeten aan het zelfstandig wonen en de warme zorg voor mensen met dementie? Dat willen we graag in onze blogs laten zien. Bij…
Na maanden weer uit bed

Na maanden weer uit bed – ‘het gaat om aanvoelen’

Meneer lag de hele dag op bed, sinds een val een aantal maanden geleden. Hij kon nog wel eens opstandig reageren, stond in de overdracht toen hij naar Kloek verhuisde,…
Werken bij Kloek is voor mij een droombaan

‘Werken bij Kloek is voor mij een droombaan’

Wie zijn de zorgverleners die bij Kloek het zelfstandig wonen en de warme zorg handen en voeten geven? Dat willen we graag in onze blogs laten zien. In deze blog…
Zorgen dat iemand zich gehoord, gezien en gewaardeerd voelt

Zorgen dat iemand zich gezien, gehoord en gewaardeerd voelt

Goed zorgen voor mensen met dementie betekent dat je je steeds weer verplaatst in hoe iemand met dementie de wereld om zich heen waarneemt. Hoe ervaart hij alles wat hij…

‘Voor mensen met dementie mag je echt zorgen. Dat ligt me’

‘Het is fijn om voor een kleine groep bewoners te zorgen. Ik heb leuke collega’s en we doen de zorg echt samen. Ik voel me helemaal deel van het team…
bewoners geven wat ze op dit moment nodig hebben

Bewoners geven wat ze op dit moment nodig hebben

Verzorgende Marisa Vermeulen werkt sinds januari 2017 bij Kloek. Met veel plezier. ‘De rust en de aandacht die wij voor bewoners kunnen hebben vind ik een verademing. Hiervoor werkte ik…
Karin Kuhlmann

‘Ik ben veel meer in het nu met bewoners’

Onze verzorgenden worden regelmatig getraind in nog beter aansluiten bij de bewoners met dementie. In maart en april van dit jaar volgde elk team verzorgenden 2 teambijeenkomsten. Daarnaast werd elke…
 
FTR