HD_MRK
‘Ik geloof dat ik vandaag maar bij mijn cluppie blijf’
 
Kloek header
Kloek header

‘Ik geloof dat ik vandaag maar bij mijn cluppie blijf’

 
SNGL
 
 
plankje met lekkere hapjes
 
Nieuwsbrief
Ik hoor graag zo nu en dan van Kloek.
 
Inschrijven
 
CNTNT
post
 

Sinds 1 maart 2018 is Kloek Amsterdam open. Een van de eerste bewoners is de oma van Donny. Hij vertelt in deze blogpost hoeveel rust het hem en zijn familie geeft dat er nu 24 uur per dag goede zorg voor zijn oma is.

Oma was de liefste

‘Ik heb altijd een warme band met mijn oma gehad. ‘Zij is de liefste persoon die ik ooit gekend heb. Zij denkt altijd allereerst aan anderen en nu zij zelf zorg nodig heeft, vind ik het vanzelfsprekend dat wij het allemaal goed voor haar regelen.

Zolang als ik mij kan herinneren ging ik graag bij oma logeren. Oma maakt het altijd zo gezellig voor mij. Ik vroeg mijn ouders regelmatig wanneer zij weer een uitje hadden, zodat ik naar oma mocht.

En oma stond altijd vierkant achter mij. Ik herinner mij nog dat mijn vader bij oma in de tuin een baan van houtplaten voor mijn skelter had gemaakt. Ik denderde daar eens op zondagochtend om 8 uur vanaf, tot ongenoegen van de buren.

Mijn oma hoorde de klachten aan, haalde haar schouders op en zei: “Ach, het is toch mijn kleinzoon.” Heel lief, terwijl ik nu natuurlijk wel begrijp dat al die herrie om 8 uur ’s zondagochtend geen feest is.

“Een gezelligheidje op tafel”, dat is ook typisch oma. Het is een bordje met leverworst, kaas, augurkjes en andere hapjes. Wij zeggen het nog steeds als wij iets lekkers neerzetten: “even een gezelligheidje op tafel”.’

Oma veranderde

‘Een jaar of 9 geleden veranderde er iets in het gedrag van mijn oma. Zij kon midden in een gesprek ineens van onderwerp veranderen. Best irritant.

Toen zij een paar jaar daarna een Transient Ischaemic Attack (TIA) en een herseninfarct kreeg, raakte zij nog veel meer in de war. Oma is getest en kreeg de diagnose dementie. Dat verklaarde voor mij veel van haar gedrag in de paar jaar ervoor.’

Andere hersenfuncties nemen het over

‘Ik vind het steeds weer bijzonder om te zien dat iemands geheugen fors achteruitgaat, maar dat andere hersenfuncties het ook weer overnemen. Zo kan mijn oma heel mooi met grapjes en verhullende zinnen omzeilen wat er aan de hand is. “Iedereen vergeet wel eens wat”, zegt zij dan. “Ik heb zeker geen dementie.”

Voor oma is bij Kloek Amsterdam wonen wel een hele omschakeling, want hiervoor woonde zij 53 jaar op hetzelfde adres. Tegelijkertijd is het geweldig dat zij bij Kloek in de Lutmastraat kan wonen, want haar oude huis staat ongeveer 400 honderd meter verderop.

Oma blijft dus in haar vertrouwde buurt en dat is erg fijn. Als zij nu naar de Albert Heijn wil, kan zij naar de winkel die zij al jaren kent.’

Gaandeweg meer meebewegen

‘Het is een heel proces om te leren omgaan met iemand met dementie, ervaar ik zelf. Het lukt mij nu over het algemeen goed om met mijn oma mee te bewegen. Eerst ging ik nog wel eens met haar in discussie, maar dat doe ik niet meer. Ik zeg vaak iets als: “Komt goed”, en leid haar af met bijvoorbeeld een fotoboek.

Dat geeft veel rust en we hebben het vaak gezellig met elkaar.

Ik merk wel dat het meebewegen mij gemakkelijker afgaat als ik relaxed ben dan wanneer ik moe ben. Dan heb je toch je valkuilen.’

Kloek sprak ons direct aan

‘Wij hoorden maanden geleden van Kloek Amsterdam, via Joke Bos van Combiwell. Dat iemand met dementie bij Kloek een eigen appartement heeft en dat er 24 uur per dag zorg voor mijn oma is, sprak ons direct aan.

Mijn moeder is vervolgens naar een informatiebijeenkomst over Kloek Amsterdam geweest. Daar was zij erg positief over. Wij vonden het bijzonder dat de directeuren Theo en Martin zelf die bijeenkomsten leidden en mijn moeder vond hen en iedereen van Kloek erg sympathiek en begripvol.

Nu is oma alweer enkele weken bij Kloek.

Voor Kloek zelf zijn het hectische weken, want het is een grote klus om een compleet nieuwe locatie neer te zetten. Maar ik ben onder de indruk van alle aandacht en het grote geduld van iedereen voor de bewoners, en ook voor ons als familie.

Ik heb nog nooit iemand horen zeggen: “Het is nu druk, sorry, het gaat even niet.” Ik mag alle vragen stellen en krijg altijd een geduldig antwoord. Ik voel mij als familie erg welkom en erg gezien.

En ik heb het gevoel dat ik alles mag zeggen en vragen.’

Speciale vibe bij Kloek Amsterdam

‘Mij sprak ook direct aan dat Kloek Amsterdam helemaal nieuw is. Het leek mij heel positief dat dan iedereen start, ook de medewerkers. Dat geeft toch een speciale vibe.

Oma kon echt niet meer zelfstandig wonen. Zij liet bijvoorbeeld zomaar vreemde mensen binnen. Mijn ouders zorgen al jaren intensief voor mijn oma en klaagden daar nooit over. Zij wilden dat absoluut blijven doen, maar ik zag ook dat het steeds zwaarder werd.

Kloek Amsterdam kwam voor ons precies op het goede moment. Nu kunnen wij gerust zijn over oma en kunnen we het zonder zorgen zo gezellig mogelijk met haar hebben.

Gelukkig herkent zij mijn ouders, mijn vrouw en mij nog steeds. Ook bij mijn kinderen heeft zij altijd een vertrouwd gevoel, al weet zij hun namen niet precies meer.’

Mooie wending

‘Oma zelf ziet haar verblijf bij Kloek nog steeds als iets tijdelijks. Maar pas gebeurde er iets moois.

Ik liep oma’s etage op, en zag dat oma plezier had met een andere bewoner.
Zij zei tegen mij: “Ik wilde al weggaan.” Waarop ik antwoordde dat wij nu dan samen weg konden gaan.

Maar precies op dat moment werd ik gebeld door een leerkracht van mijn zoons school. Hij was ziek en wilde graag naar huis.

Ik vertelde het oma en zei: “Ga je mee om hem op te halen?”

“Nee, toch maar niet”, antwoordde zij. “Ik geloof dat ik vandaag maar bij mijn cluppie blijf.”

Daar werd ik gewoonweg blij van.”

 

> Lees meer over wonen bij Kloek Amsterdam

> Lees meer over werken bij Kloek Amsterdam

 
Delen met een bekende
DSPL-BLGS-PNTRST

Thema: Ervaringen van familieleden

 
MNS
Thema’s

Niet alleen zorg voor mama, ook voor ons

De moeder van Wencke Sonneveld was een van de eerste bewoners van Kloek en heeft 2,5 jaar bij Kloek mogen wonen. Op 25 oktober is zij in haar eigen kamer…
Sfeerplaatje: wonen bij Kloek Amsterdam

‘De eerste week bij Kloek Amsterdam was een warm bad’

De moeder van Sanne woont sinds de start bij Kloek Amsterdam. ‘Die eerste week voelde als een warm bad. Het was zo’n enorme opluchting dat er goed voor mijn moeder…
Fuchsia als symbool voor thuis wonen met dementie

Als thuis wonen met dementie niet meer gaat

De moeder van Sanne kreeg 2 jaar geleden de diagnose Alzheimer. Daarna woonde zij nog 2 jaar zelfstandig in de Pijp in Amsterdam. Dat werd steeds ingewikkelder, want haar moeder…
Kloek Amsterdam voor mensen met dementie

‘Voor mijn moeder met dementie zorgen was zwaar’

Voor je partner, vader of moeder met dementie zorgen vraagt veel van echtgenoten en kinderen. Vaak is dat een proces een jaren en de zorg wordt steeds intensiever. De meeste…
plankje met lekkere hapjes

‘Ik geloof dat ik vandaag maar bij mijn cluppie blijf’

Sinds 1 maart 2018 is Kloek Amsterdam open. Een van de eerste bewoners is de oma van Donny. Hij vertelt in deze blogpost hoeveel rust het hem en zijn familie…
Roos als symbool voor warme zorg bij Kloek

Een goede laatste periode dankzij de warme zorg bij Kloek

De moeder van Lilian Heijmans woonde 1,5 jaar bij Kloek Roosendaal. In december vorig jaar is ze overleden. ‘Voor mij was het een uitkomst dat mijn moeder bij Kloek was.…
roze lotusbloem als symbool voor rust in zorgen voor moeder met dementie

‘Dementie heeft ook mooie kanten’

Dementie heeft ook mooie kanten, vindt Frank. Zijn moeder woont bijna vanaf het begin bij Kloek. Hij vertelt in deze blogpost hoe zijn vader, broers en zussen en hijzelf de…
Ik kan nu weer gewoon dochter zijn

‘Ik kan nu weer gewoon dochter zijn’

Van tijd tot tijd interviewen we familieleden van onze bewoners over hun ervaringen. Die ervaringen kunnen andere familieleden misschien weer helpen en ze geven een beeld van het leven en…
Kloek voelt een beetje als familie

‘Kloek voelt een beetje als familie’

Van tijd tot tijd interviewen we familieleden van onze bewoners over hun ervaringen. Die ervaringen kunnen andere familieleden misschien weer helpen en ze geven een beeld van het leven en…
Opgebloeid vanaf de 1e dag

Opgebloeid vanaf de 1e dag

‘Mijn schoonmoeder (1926) stond altijd midden in het leven. Ze speelde bij het Roosendaals Ouderentoneel, was veel op stap en had graag mensen om zich heen. Tot ze 1,5 jaar…
verzorgenden zijn warme en zorgzaam

Verzorgenden zijn warm en zorgzaam voor mijn moeder

De moeder van Annemarieke Emans woont sinds december 2016 bij Kloek. ‘Het gaat nu goed met haar. Ik vind haar vrolijker en ik zie dat ze opleeft door alle aandacht…
Nieuw tuinhuis

Prachtig tuinhuis en een ‘Kloek meej pielekes’ dankzij de MontVenToppers

Zaterdag 19 augustus 2017 is het groot feest bij ons in de tuin. Bewoners zingen mee met de Roosendaalse zanger Jan Koevoet en sommigen wagen zelfs een dansje. Er is…
De prettige sfeer bij Kloek helpt ons als familie enorm

‘De prettige sfeer bij Kloek helpt ons als familie enorm’

Sinds december 2016 woont de moeder van Claudia de Clercq bij Kloek. ‘Bij veel van dit soort instellingen stap ik met een knoop in mijn maag binnen, maar bij Kloek…
Ik vond het allemaal zo warm en menselijk

‘Ik vond het allemaal zo warm en menselijk’

Van tijd tot tijd vertellen familieleden hoe zij de zorg bij Kloek ervaren. ‘Onze vader is maar 5 weken bij Kloek geweest. Dat waren de laatste 5 weken van zijn…
GPS-horloge

Met dementie toch alleen op pad gaan. Dankzij een gps-horloge

Bij Kloek kiezen we er bewust voor om de voordeur niet altijd op slot te doen. Als bewoners naar buiten willen, mag en kan dat. Tegelijkertijd zorgen we natuurlijk wel…
 
FTR