HD_MRK
Dankzij de wegwijzer meer tijd voor bewoners
 
Kloek header
Kloek header

Dankzij de wegwijzer meer tijd voor bewoners

 
SNGL
 
 
Lia Ernest van Kloek krijgt haar diploma
 
Nieuwsbrief
Ik hoor graag zo nu en dan van Kloek.
 
Inschrijven
 
CNTNT
post
 

Sinds 4 juli 2017 is ‘onze’ Lia Ernest verpleegkundige. En dat niet alleen; zij kreeg op 2 november ook de CSG-BORG-prijs voor haar eindopdracht: de wegwijzer voor nieuwe medewerkers en stagiaires die zij voor Kloek gemaakt heeft. In deze blogpost vertelt Lia wat de kracht van de wegwijzer is: efficiënter werken en daardoor meer tijd overhouden voor de bewoners.

Stimulans van Martin van de Graaf

‘Ik was in een vorige baan al begonnen met de opleiding voor verpleegkundige. Ik genoot daarvan, want ik wil altijd graag meer weten. Maar in het 4e jaar liep ik tegen van alles aan in de opleiding. Ik had een minder goede klik met de werkbegeleider, voelde me niet op mijn plek en ben toen gestopt.

Direct nadat ik bij Kloek kwam werken, heeft Martin van de Graaf mij al gestimuleerd om de opleiding alsnog af te maken. “Je kunt het. Gewoon proberen”, vond hij. En dat heb ik gedaan. Ik besloot er maximaal een jaar voor uit te trekken. Dan moest het gelukt zijn; anders zou ik stoppen. Maar na een halfjaar was ik klaar met alles.’

Opleiding en werken bij Kloek gecombineerd

‘Het mooie is dat ik mijn werk bij Kloek en de eindopdracht voor mijn opleiding perfect heb kunnen combineren. Ik liep er tijdens het inwerken van nieuwe collega’s bij Kloek tegenaan dat wij geen handleiding  hadden voor het inwerken van stagiairs en nieuwe medewerkers.

Zodoende verliep het inwerken niet altijd gestructureerd en vergaten we bij het inwerken ook wel eens punten. Daar hadden wij als team last van, want werkzaamheden kostten daardoor soms onnodig veel tijd of verliepen niet zo efficiënt.

En daar zijn bewoners dan weer de dupe van. Als jij je werk minder goed organiseert, heb je als team minder tijd om bewoners echt aandacht te geven. Terwijl het bij Kloek juist om die echte aandacht draait.

Ik sprak erover met onze teamleider. Samen met haar besloot ik om voor mijn opleiding niet een leerling te begeleiden, wat eigenlijk een eis is, maar om een wegwijzer voor het inwerken te maken. Die zouden alle collega’s dan in het vervolg kunnen gebruiken. Mijn begeleider op school vond het gelukkig een prima idee.’

De wegwijzer: praktische informatie in heldere taal

‘Ik ben gestart met een checklist die ik op internet vond. Vervolgens heb ik vooral bedacht: als ik ga werken, wat doe ik dan allemaal en wat kom ik tijdens een dienst allemaal tegen?’ Het resultaat: een wegwijzer met informatie over onder andere aandachtsvelders, het alarmsysteem en de boodschappen, maar ook over het elektronisch cliënten dossier en scholing.

Bij het schrijven heb ik veel gehad aan mijn ervaring als managementassistente in het onderwijs. Ik heb geleerd om teksten goed te structureren en om zo prettig leesbaar mogelijk te schrijven.

Nu ligt er een mooi basisdocument. Het is handzaam, praktisch en concreet.’

En ze is blij met de prijs voor de wegwijzer. ‘Ik vind het bijzonder en ben er ook trots op. Ik heb ook tegenslagen gehad tijdens mijn opleiding en nu ben ik tot hier gekomen. Dat maakt me gelukkig.’

De wegwijzer zo behapbaar mogelijk houden

De wegwijzer is een levend document; hij is nooit helemaal af. Lia: ‘De zorg en de werkwijzen kunnen om allerlei redenen veranderen en die veranderingen verwerk je ook weer in de Wegwijzer.

Daarom gaan Theo Berg en ik het document elk halfjaar doorspitten en aanpassen.

Daarbij is het wel de kunst om het document zo behapbaar mogelijk te houden. Want als je te veel vertelt, lezen mensen de tekst niet, en dan schiet hij zijn doel natuurlijk voorbij.’

Inmiddels is de wegwijzer een standaardonderdeel bij Kloek; nieuwe medewerkers krijgen hem samen met de arbeidsovereenkomst. ‘Dankzij de wegwijzer kunnen we nieuwe medewerkers nu goed en gestructureerd inwerken’, vertelt Theo Berg, directeur van Kloek.

‘Bovendien is het een handig naslagwerk: je kunt snel even opzoeken hoe iets precies geregeld is.

Natuurlijk is het belangrijk dat er binnen Kloek eenduidigheid is over waar Kloek voor staat en wat de regels zijn. Alle medewerkers moeten dezelfde uitgangspunten hebben. De wegwijzer is daarvoor een prima basis, ook omdat hij verbonden is met onze andere handleidingen en met de protocollen.’

De huidige wegwijzer is voor heel Kloek, maar als volgend voorjaar ook Kloek Amsterdam opengaat, komt er per locatie een aanvulling. Lees meer over hoe Lia het werken bij Kloek ervaart.

Vacature verzorgenden IG

 
Delen met een bekende
DSPL-BLGS-PNTRST

Thema: Werken bij Kloek

 
MNS
Thema’s

Een werkdag van een Welzijnsmedewerker

"Wat doe jij de hele dag als welzijnsmedewerker?" Dat is een vraag die mij vaak gesteld wordt. Voor diegene die mij nog niet kennen: Ik ben Desiree de Jong, 45…

Goede zorg kan niet zonder goede procedures

Interview met Elize van Daalen Elize, teamleidster bij Kloek in Roosendaal (35), werkte 13 jaar lang in alle takken van de psychiatrie voordat ze in oktober 2017 oktober moeder werd.…
Sandra met bewoners in de woonkamer

‘Kloek voelt voor mij als een warme deken’

Sandra is sinds september 2018 teamleider bij Kloek Amsterdam. Ze is verpleegkundige en werkte 27 jaar als teamleider bij grote zorginstellingen, waar altijd werd beweerd dat de klant centraal stond.…

‘De glimlach van een bewoner, daar doe ik het voor’

Faysal Akharouid werkt inmiddels een jaar als zzp’er in de zorg voor Kloek, eerst bij Kloek Roosendaal, nu vooral bij Kloek Amsterdam. Hij heeft een achtergrond in sociaal-cultureel werk maar…
Samen eten bij Kloek

Bij Kloek kun je je talenten inzetten

Bij Kloek willen we graag dat medewerker hun talenten inzetten. Daar geven wij dan ook veel ruimte voor. Daarom deel je samen met je collega's zelf je werkdag in en…

‘Werken bij Kloek is een mooie kans voor verzorgenden IG’

'Ik kan bewoners echt aandacht geven, leer veel over goed zorgen voor mensen met dementie en ik werk in een prettig team waarmee we voortdurend blijven leren.' Aan het woord is…
Salade als symbool voor samen eten bij Kloek

Wat heeft iemand met dementie nu nodig?

Wat heeft iemand met dementie nodig om zich op zijn gemak te voelen? Daar draait alles wat we bij Kloek doen om. Onze verhalen uit het dagelijks leven laten zien…
Ferdy Roks verzorgende IG bij Kloek

Van elektrotechniek naar de zorg voor mensen met dementie

Via de elektrotechniek naar de jeugdzorg en nu vol overgave aan het werk in de zorg voor mensen met dementie. Die route bewandelde Ferdy Roks, bijna-verzorgende IG bij Kloek Roosendaal.…

Kloek Amsterdam: ‘Goed wonen voor mensen met dementie’

Verzorgende Wilma Faber werkte 16 jaar bij een grote organisatie voor ouderenzorg in Amsterdam, voordat zij bij Kloek Amsterdam kwam werken. ‘Ik vind het een verademing. Nu mag ik precies…
Verzorgende IG Monique Beks

‘Bij Kloek mag ik echt voor bewoners zorgen’

‘Bij Kloek kan ik echt iets betekenen voor bewoners, dat geeft mij zo veel voldoening’, vertelt verzorgende Monique Beks. ‘Een arm om een bewoner heen slaan, samen een kop koffie…
Verpleegkundige Lia in gesprek met bewoonster

‘100% aandacht voor iemand met dementie’

Verpleegkundige Lia Ernest werkt al vanaf het begin bij Kloek. Hoe is het om bij zo’n jonge organisatie te werken? En wat vindt zij zelf het belangrijkst in de zorg…
Lia Ernest van Kloek krijgt haar diploma

Dankzij de wegwijzer meer tijd voor bewoners

Sinds 4 juli 2017 is ‘onze’ Lia Ernest verpleegkundige. En dat niet alleen; zij kreeg op 2 november ook de CSG-BORG-prijs voor haar eindopdracht: de wegwijzer voor nieuwe medewerkers en…

Kleinschalig wonen met dementie in Amsterdam

Kloek Amsterdam is de tweede locatie die Kloek heeft geopend. Sinds 1 maart 2018 is er bij Kloek Amsterdam plaats voor 36 mensen met dementie, die wonen in groepen van…
Verzorgende Jacqueline Buijs schenkt aandacht aan bewoonster Kloek

‘Kijken hoe iemand met dementie zich nu voelt’

Jacqueline Buijs werkt al vanaf de start bij Kloek en heeft in juli 2017 het diploma verzorgende IG gehaald. ‘De collega’s bij Kloek hebben mij gestimuleerd om de opleiding alsnog…
Lia Ernest

Lia Ernest, verzorgende IG bij Kloek. Een portret

Verpleegkundige Lia Ernest begon haar loopbaan als secretaresse, was jarenlang managementassistente op een middelbare school, maar koos een aantal jaren geleden voor de zorg. Door de zorg voor haar schoonvader met…
van kraamzorg naar ouderenzorg

Van kraamzorg naar ouderen met dementie

Wie zijn de zorgverleners die bij Kloek het zelfstandig wonen en de warme zorg handen en voeten gaan geven? Dat willen we graag in onze blogs laten zien. Verzorgende Anita…

‘Mensen met dementie raken mij’

Hoe geven we bij Kloek handen en voeten aan het zelfstandig wonen en de warme zorg voor mensen met dementie? Dat willen we graag in onze blogs laten zien. Bij…
Na maanden weer uit bed

Na maanden weer uit bed – ‘het gaat om aanvoelen’

Meneer lag de hele dag op bed, sinds een val een aantal maanden geleden. Hij kon nog wel eens opstandig reageren, stond in de overdracht toen hij naar Kloek verhuisde,…
Werken bij Kloek is voor mij een droombaan

‘Werken bij Kloek is voor mij een droombaan’

Wie zijn de zorgverleners die bij Kloek het zelfstandig wonen en de warme zorg handen en voeten geven? Dat willen we graag in onze blogs laten zien. In deze blog…
Zorgen dat iemand zich gehoord, gezien en gewaardeerd voelt

Zorgen dat iemand zich gezien, gehoord en gewaardeerd voelt

Goed zorgen voor mensen met dementie betekent dat je je steeds weer verplaatst in hoe iemand met dementie de wereld om zich heen waarneemt. Hoe ervaart hij alles wat hij…

‘Voor mensen met dementie mag je echt zorgen. Dat ligt me’

‘Het is fijn om voor een kleine groep bewoners te zorgen. Ik heb leuke collega’s en we doen de zorg echt samen. Ik voel me helemaal deel van het team…
bewoners geven wat ze op dit moment nodig hebben

Bewoners geven wat ze op dit moment nodig hebben

Verzorgende Marisa Vermeulen werkt sinds januari 2017 bij Kloek. Met veel plezier. ‘De rust en de aandacht die wij voor bewoners kunnen hebben vind ik een verademing. Hiervoor werkte ik…
Karin Kuhlmann

‘Ik ben veel meer in het nu met bewoners’

Onze verzorgenden worden regelmatig getraind in nog beter aansluiten bij de bewoners met dementie. In maart en april van dit jaar volgde elk team verzorgenden 2 teambijeenkomsten. Daarnaast werd elke…
 
FTR