HD_MRK
‘Bij Kloek mag ik echt voor bewoners zorgen’
 
Kloek header
Kloek header

‘Bij Kloek mag ik echt voor bewoners zorgen’

 
SNGL
 
 
Verzorgende IG Monique Beks
 
Nieuwsbrief
Ik hoor graag zo nu en dan van Kloek.
 
Inschrijven
 
CNTNT
post
 

‘Bij Kloek kan ik echt iets betekenen voor bewoners, dat geeft mij zo veel voldoening’, vertelt verzorgende Monique Beks. ‘Een arm om een bewoner heen slaan, samen een kop koffie drinken en ervoor zorgen dat een bewoner zich gerustgesteld en prettig voelt, daar krijg ik tijd en ruimte voor bij Kloek. Ik mag echt voor bewoners zorgen.’

Kloek is zo veel mogelijk net als thuis

‘Wat mij het meest aanspreekt bij Kloek? Dat we van Kloek een vertrouwde, warme woonplek maken. ‘Zo veel mogelijk net als thuis’ is onze leidraad bij alles wat wij doen.

Een bewoner huurt bij Kloek zelf zijn appartement. Je komt dus als het ware bij iemand thuis om hem te verzorgen en een bewoner houdt zo veel mogelijk zelf de regie.

Dat is een heel ander uitgangspunt dan wanneer je in een verpleeghuis voor cliënten zorgt.

Natuurlijk neem je als verzorgende bij Kloek ook steeds meer zorg van een bewoner over, als dat nodig is. Maar de basis is altijd wat de bewoner gewend is en prettig vindt.

En ook het open karakter van Kloek vind ik erg goed. Dat bewoners naar buiten kunnen en dat familie kan komen wanneer ze wil.’

Instellingsdenken loslaten

‘Kloek is geen zorginstelling in de gebruikelijke zin van het woord. Dat vraagt van ons als verzorgenden een heel andere aanpak dan wanneer we in een verpleeghuis zouden werken.

Daarin blijven we elke dag leren. Ik ook.

Je moet je er steeds weer van bewust zijn dat je te gast bent bij een bewoner. Iemand woont in zijn eigen huis. Dus bepaal je niet van alles voor iemand, maar zorg je ervoor dat hij kan opstaan wanneer hij wil, zijn hobby’s kan uitoefenen en gaat slapen wanneer hij dat zelf wil.

En ook het feit dat familie kan komen wanneer ze wil, maakt het werken bij Kloek anders dan in verpleeghuis.

Overigens blijven er ook spanningsvelden. Zo mogen wij als verzorgenden bewoners niet zomaar een paracetamol geven. Wij moeten ons rond de medicijnen wel houden aan algemene regels. Terwijl familie te allen tijde een paracetamol kan geven. In dat opzicht is het soms zoeken.’

22 jaar verzorgende in het klooster

Voor Monique bij Kloek kwam, werkte ze 22 jaar in het klooster van Roosendaal. ‘Ik kwam er als meisje van 18 en heb een deel van mijn opleiding in het klooster gekregen. In het oudenhuis Kloosterbejaardenoord woonden zusters die in Nederland of over de hele wereld gewerkt hadden en nu hun laatste levensfase in het klooster doorbrachten.

Ik heb altijd met veel plezier voor ze gezorgd. Het was fijn om de zusters veel aandacht en goede zorg te kunnen geven. Maar het was wel een heel andere wereld dan bij Kloek. Wij waren bij de zusters met genoeg personeel en stonden 1-op-1. Dat is natuurlijk een grote luxe.

Een paar jaar geleden krijgen de laatste 8 zusters ergens anders een woonplek. Dus moest ik op zoek naar een andere werkgever.

Via een oud-collega kwam ik bij Kloek Roosendaal en ik ben elke dag nog heel blij met die overstap. De werkdruk ligt veel hoger dan in het klooster, maar ik heb elke dag zo veel voldoening van mijn zorg voor de bewoners. Ik voel me bij Kloek helemaal op mijn plek.’

Verschillen tussen het klooster en Kloek

‘Natuurlijk zijn er allemaal verschillen tussen het klooster en Kloek. Bij Kloek zorgen we voor een huiselijke sfeer en is de gezamenlijke huiskamer een middelpunt.

De zusters hadden elk een eigen kamer en aten alleen met elkaar, in een speciale eetzaal, de refter. Zij waren veel meer op zichzelf dan onze bewoners.

Een groot verschil tussen het klooster en Kloek is verder de rol van de familie. Bij de zusters had familie amper inbreng, terwijl familie voor de bewoners van Kloek juist heel belangrijk is. Wij stemmen bij Kloek alle zorg voor de bewoners zo veel mogelijk met de familie af.

Dat was allemaal even wennen, maar ik ben elke dag blij met mijn werk bij Kloek.

Het concept van zelfstandig wonen voor mensen met dementie, de huiselijke sfeer en het principe dat bewoners naar buiten kunnen vind ik super.

Precies zoals de zorg voor mensen met dementie volgens mij hoort te zijn.’

Blijven leren is een must

Monique is inmiddels begonnen met de opleiding voor verpleegkundige niveau 4. ‘Ik wil graag meer leren over de ziektebeelden die samenhangen met dementie. Ik ben gewoon erg nieuwsgierig naar alles wat met dementie te maken heeft.

Daarnaast vind ik dat ik mijzelf voortdurend moet ontwikkelen. Als leerlingbegeleider hamer ik daar altijd op bij de leerlingen die ik onder mijn hoede heb. Dan moet ik zelf ook het goede voorbeeld geven.

Wat leren betreft, ben ik ook erg blij met de trainingen van dementiecoach Karin Kuhlmann.  Zij leert ons om ons steeds weer te verplaatsen in de bewoner. Als verzorgende ben je soms geneigd om iets op de automatische piloot te doen.  Karin houdt ons scherp door ons daarvan bewust te maken.

Een voorbeeld: als ik met een bewoner door de gang loop en een collega tegenkom, ben ik geneigd iets te zeggen of een grapje te maken. Maar Karin heeft mij laten zien dat de bewoner waarmee ik loop daar onrustig van wordt. Dus moet ik dat niet meer doen.

Het is zo leerzaam om op zo’n nieuwe manier naar jezelf en je manier van werken te kijken.’

‘Ik hoef niet altijd een oplossing te hebben’

‘Wat ik daarbij ook erg geleerd heb: ik hoef niet altijd een oplossing voor iets te hebben. Dat gevoel heb je als verzorgende al snel. Je bent gewend om aan te pakken en te “zorgen”.

Karin laat ons zien dat je een situatie ook kunt laten zijn zoals ze is.

Als een bewoner verdrietig is, is het al genoeg als je even aandacht hebt voor een bewoner. Zijn hand vast te houden, een arm om zijn schouder te leggen.

Je hoeft het verdriet zelf niet op te lossen.

We kijken daarbij steeds zo veel mogelijk naar elke individuele bewoner.

Er is bijvoorbeeld een mevrouw die je ’s ochtends even moet knuffelen. Dan is het goed. Anders blijft ze zich de hele dag verloren voelen.

Dan geven wij die knuffel natuurlijk.’

Rust in het team

‘Wij hebben als team in Roosendaal een pittige tijd achter de rug, met veel wisselingen. Maar nu merk ik dat er een soort van rust is. We kunnen helemaal open en eerlijk tegen elkaar zijn en we hebben vertrouwen in elkaar.

Bovendien kunnen we nu met vaste teams per etage werken. Ik merk dat dat de bewoners ook meer rust geeft.’

Vacature verzorgende IG Amsterdam

 
Delen met een bekende
DSPL-BLGS-PNTRST

Thema: Werken bij Kloek

 
MNS
Thema’s

Een werkdag van een Welzijnsmedewerker

"Wat doe jij de hele dag als welzijnsmedewerker?" Dat is een vraag die mij vaak gesteld wordt. Voor diegene die mij nog niet kennen: Ik ben Desiree de Jong, 45…

Goede zorg kan niet zonder goede procedures

Interview met Elize van Daalen Elize, teamleidster bij Kloek in Roosendaal (35), werkte 13 jaar lang in alle takken van de psychiatrie voordat ze in oktober 2017 oktober moeder werd.…
Sandra met bewoners in de woonkamer

‘Kloek voelt voor mij als een warme deken’

Sandra is sinds september 2018 teamleider bij Kloek Amsterdam. Ze is verpleegkundige en werkte 27 jaar als teamleider bij grote zorginstellingen, waar altijd werd beweerd dat de klant centraal stond.…

‘De glimlach van een bewoner, daar doe ik het voor’

Faysal Akharouid werkt inmiddels een jaar als zzp’er in de zorg voor Kloek, eerst bij Kloek Roosendaal, nu vooral bij Kloek Amsterdam. Hij heeft een achtergrond in sociaal-cultureel werk maar…
Samen eten bij Kloek

Bij Kloek kun je je talenten inzetten

Bij Kloek willen we graag dat medewerker hun talenten inzetten. Daar geven wij dan ook veel ruimte voor. Daarom deel je samen met je collega's zelf je werkdag in en…

‘Werken bij Kloek is een mooie kans voor verzorgenden IG’

'Ik kan bewoners echt aandacht geven, leer veel over goed zorgen voor mensen met dementie en ik werk in een prettig team waarmee we voortdurend blijven leren.' Aan het woord is…
Salade als symbool voor samen eten bij Kloek

Wat heeft iemand met dementie nu nodig?

Wat heeft iemand met dementie nodig om zich op zijn gemak te voelen? Daar draait alles wat we bij Kloek doen om. Onze verhalen uit het dagelijks leven laten zien…
Ferdy Roks verzorgende IG bij Kloek

Van elektrotechniek naar de zorg voor mensen met dementie

Via de elektrotechniek naar de jeugdzorg en nu vol overgave aan het werk in de zorg voor mensen met dementie. Die route bewandelde Ferdy Roks, bijna-verzorgende IG bij Kloek Roosendaal.…

Kloek Amsterdam: ‘Goed wonen voor mensen met dementie’

Verzorgende Wilma Faber werkte 16 jaar bij een grote organisatie voor ouderenzorg in Amsterdam, voordat zij bij Kloek Amsterdam kwam werken. ‘Ik vind het een verademing. Nu mag ik precies…
Verzorgende IG Monique Beks

‘Bij Kloek mag ik echt voor bewoners zorgen’

‘Bij Kloek kan ik echt iets betekenen voor bewoners, dat geeft mij zo veel voldoening’, vertelt verzorgende Monique Beks. ‘Een arm om een bewoner heen slaan, samen een kop koffie…
Verpleegkundige Lia in gesprek met bewoonster

‘100% aandacht voor iemand met dementie’

Verpleegkundige Lia Ernest werkt al vanaf het begin bij Kloek. Hoe is het om bij zo’n jonge organisatie te werken? En wat vindt zij zelf het belangrijkst in de zorg…
Lia Ernest van Kloek krijgt haar diploma

Dankzij de wegwijzer meer tijd voor bewoners

Sinds 4 juli 2017 is ‘onze’ Lia Ernest verpleegkundige. En dat niet alleen; zij kreeg op 2 november ook de CSG-BORG-prijs voor haar eindopdracht: de wegwijzer voor nieuwe medewerkers en…

Kleinschalig wonen met dementie in Amsterdam

Kloek Amsterdam is de tweede locatie die Kloek heeft geopend. Sinds 1 maart 2018 is er bij Kloek Amsterdam plaats voor 36 mensen met dementie, die wonen in groepen van…
Verzorgende Jacqueline Buijs schenkt aandacht aan bewoonster Kloek

‘Kijken hoe iemand met dementie zich nu voelt’

Jacqueline Buijs werkt al vanaf de start bij Kloek en heeft in juli 2017 het diploma verzorgende IG gehaald. ‘De collega’s bij Kloek hebben mij gestimuleerd om de opleiding alsnog…
Lia Ernest

Lia Ernest, verzorgende IG bij Kloek. Een portret

Verpleegkundige Lia Ernest begon haar loopbaan als secretaresse, was jarenlang managementassistente op een middelbare school, maar koos een aantal jaren geleden voor de zorg. Door de zorg voor haar schoonvader met…
van kraamzorg naar ouderenzorg

Van kraamzorg naar ouderen met dementie

Wie zijn de zorgverleners die bij Kloek het zelfstandig wonen en de warme zorg handen en voeten gaan geven? Dat willen we graag in onze blogs laten zien. Verzorgende Anita…

‘Mensen met dementie raken mij’

Hoe geven we bij Kloek handen en voeten aan het zelfstandig wonen en de warme zorg voor mensen met dementie? Dat willen we graag in onze blogs laten zien. Bij…
Na maanden weer uit bed

Na maanden weer uit bed – ‘het gaat om aanvoelen’

Meneer lag de hele dag op bed, sinds een val een aantal maanden geleden. Hij kon nog wel eens opstandig reageren, stond in de overdracht toen hij naar Kloek verhuisde,…
Werken bij Kloek is voor mij een droombaan

‘Werken bij Kloek is voor mij een droombaan’

Wie zijn de zorgverleners die bij Kloek het zelfstandig wonen en de warme zorg handen en voeten geven? Dat willen we graag in onze blogs laten zien. In deze blog…
Zorgen dat iemand zich gehoord, gezien en gewaardeerd voelt

Zorgen dat iemand zich gezien, gehoord en gewaardeerd voelt

Goed zorgen voor mensen met dementie betekent dat je je steeds weer verplaatst in hoe iemand met dementie de wereld om zich heen waarneemt. Hoe ervaart hij alles wat hij…

‘Voor mensen met dementie mag je echt zorgen. Dat ligt me’

‘Het is fijn om voor een kleine groep bewoners te zorgen. Ik heb leuke collega’s en we doen de zorg echt samen. Ik voel me helemaal deel van het team…
bewoners geven wat ze op dit moment nodig hebben

Bewoners geven wat ze op dit moment nodig hebben

Verzorgende Marisa Vermeulen werkt sinds januari 2017 bij Kloek. Met veel plezier. ‘De rust en de aandacht die wij voor bewoners kunnen hebben vind ik een verademing. Hiervoor werkte ik…
Karin Kuhlmann

‘Ik ben veel meer in het nu met bewoners’

Onze verzorgenden worden regelmatig getraind in nog beter aansluiten bij de bewoners met dementie. In maart en april van dit jaar volgde elk team verzorgenden 2 teambijeenkomsten. Daarnaast werd elke…
 
FTR