HD_MRK

Als thuis wonen met dementie niet meer gaat

 
info@kloek.nu • (085) 303 12 45
Kloek header

Als thuis wonen met dementie niet meer gaat

 
SNGL
 
 
Fuchsia als symbool voor thuis wonen met dementie
 
Nieuwsbrief
Ik hoor graag zo nu en dan van Kloek.
 
Inschrijven
 
CNTNT
post
 

De moeder van Sanne kreeg 2 jaar geleden de diagnose Alzheimer. Daarna woonde zij nog 2 jaar zelfstandig in de Pijp in Amsterdam. Dat werd steeds ingewikkelder, want haar moeder kon niet meer goed voor zichzelf zorgen. Eten koken, zelfstandig wassen en douchen en huishouden lukte niet meer. Sanne blikt terug op die periode en vertelt hoe het kan zijn als thuis wonen met dementie niet meer gaat.

‘Mijn moeder veranderde’

‘In de eerste tijd na de diagnose had ik nog niet helemaal in de gaten dat mijn moeders vaardigheden afnamen’, vertelt Sanne. ‘Mijn moeder had een vriend die veel van haar overnam, en daardoor was er maar weinig thuiszorg nodig. Achteraf bezien verslechterden mijn moeders vaardigheden daardoor juist.

Natuurlijk merkte ik ondertussen wel dat er iets veranderde. Ik kwam elke vrijdag bij mijn moeder. Dan bleef ik de hele dag. Zelf woon ik in Nijmegen en in combinatie met mijn werk en gezin was dit de best haalbare optie. Maar het gebeurde steeds vaker dat mijn moeder bijvoorbeeld nog niet aangekleed was als ik kwam. Of ze zei tegen mij: “Wat ben je vroeg”, maar dat was dan helemaal niet zo. Ook zette ze op een gegeven moment de waterkoker op het gas.

Een week voor Kerst 2017 werd mijn moeders vriend ziek. Hij werd in het ziekenhuis opgenomen en mijn moeders wereldje stortte in. Ik ontdekte toen onder andere dat ze nauwelijks at. De thuiszorg zette bijvoorbeeld wel brood voor haar neer, maar mijn moeder herkende dat niet als brood en deed er niets mee.

Ik ben toen erg geschrokken. Natuurlijk sprak ik erover met de thuiszorg, maar die zei: “We hebben geen mensen om uw moeder meer zorg te geven.” De casemanager dementie vond dat ik mijn moeder maar mee naar huis moest nemen, naar Nijmegen dus.

Ik voelde me totaal niet gehoord en gezien.’

‘De andere 6 dagen verpieterde mijn moeder’

‘De eerste maanden van 2018 waren vreselijk. Elke vrijdag douchte ik mijn moeder, maakte ik schoon, zorgde ik dat ze goed at en gingen we wat leuks doen. Maar ik wist ook dat ze de overige zes dagen verpieterde.

De thuiszorg maakte het er ook niet altijd gemakkelijker op. Zo bleek dat mijn moeder het eten niet in de koelkast zette. Ze at de hele week hetzelfde en liet het eten op het aanrecht staan. Geen wonder dat ze vaak misselijk en ziek was. Ze viel af en zag er steeds verwaarloosder uit.

Ook het douchen was een punt. De afspraken met de thuiszorg waren dat de medewerkers mijn moeder daarbij hielpen, maar regelmatig stond er in het schrift dat mijn moeder niet wilde douchen en dat “we het volgende week weer proberen”.

Dat frustreerde mij zo. Mensen met Alzheimer zijn heel gevoelig voor stemming en sfeer. Mijn moeder voelde zich snel te veel. Als ze voelde dat de thuiszorgmedewerker haast had, zei ze steevast: “Ga maar, ik red me wel.” Maar je mag toch verwachten dat thuiszorgmedewerkers het ziektebeeld kennen en weten hoe ze iemand met Alzheimer op een vriendelijke en zachte manier toch in beweging brengen om te gaan douchen?’

Het was een zware periode

‘Ondertussen ging mijn moeder nog steeds naar het Ontmoetingscentrum. Daar genoot ze erg van, maar ze kwam er wel steeds vaker huilend aan. Sowieso huilde ze veel; ze realiseerde zich steeds meer dat ze vaardigheden kwijtraakte.

Het was een uitzichtloze situatie en ik vond het een zware periode. Ik was best ver weg en 1 dag per week voor mijn moeder zorgen was niet genoeg.

Elke vrijdag werkte ik hard om te zorgen dat alles klaar was. Ik deed de was, maakte schoon en zorgde dat er eten voor de rest van de week was. Ook deden we altijd iets gezelligs.

Mijn moeders vriend had de moed inmiddels opgegeven. Hij verloor zijn geduld met haar en beëindigde de relatie. En zo werd het zorgweb om mijn moeder heen steeds kleiner.’

‘Ga eens kijken bij Kloek Amsterdam’

‘Tot de dag van de nieuwjaarsreceptie van het Ontmoetingscentrum. Ik had een tijd met Joke Bos, de coördinator, gepraat over mijn zorgen en over het zoeken naar een goede plek voor mij moeder. Later belde ze mij, toen ik in de trein terug naar huis zat. Ze zei: “Waarom ga je niet eens bij Kloek kijken? Dat is nieuw in de Pijp.”

Zonder al te veel verwachtingen zocht ik de website op. Ik las waar Kloek voor staat en dacht: beter kan gewoon niet en het is ook nog eens in haar eigen buurt. Ze zou naar de vertrouwde markt en winkels kunnen gaan.

En wat ik zo bijzonder en fijn vond: het was geen gesloten afdeling. Voor mijn moeder is dat cruciaal. Ze heeft de oorlog meegemaakt en kan absoluut niet tegen opgesloten worden. Zelfs de lift vindt ze al eng.

Toen wij ooit een gesprek hadden met iemand van de indicatiecommissie en diegene mijn moeder vroeg wat zij het belangrijkste vond, antwoordde ze: ‘vrijheid’.

En nu was Kloek er, met een open voordeur!

Ik vond de informatie op de website zo geruststellend dat ik mijn moeder direct heb aangemeld. De volgende dag was de informatiemiddag in Amsterdam en die heeft voor mij alleen maar bevestigd dat Kloek een goede woonplek voor mijn moeder zou kunnen zijn.’

‘Een huis speciaal voor mensen zoals u’

‘Ik besloot daarna open kaart met mijn moeder te spelen en vertelde haar hoe ik zag en merkte dat ze vaak alleen was en hoe verdrietig ze zich voelde. “Maar nu is er iets fijns aan de hand. Er wordt een huis gebouwd aan het eind van de straat, speciaal voor mensen met Alzheimer, zoals u.”

Waarop mijn moeder onmiddellijk zei: “Zit er een slot op?” “Dat is het mooie: helemaal niet”, kon ik antwoorden. Dat was voor mijn moeder zo belangrijk. Het idee dat ze naar buiten kon, was voor haar al genoeg.

Mijn moeder woont vanaf het begin bij Kloek Amsterdam en ik ben er zo blij mee.’

Lees verder> ‘De eerste week bij Kloek Amsterdam voelde als een warm bad

 

 
Delen met een bekende
 
DSPL-BLGS-PNTRST

Thema: Dementie – algemeen

 
MNS
Thema’s
Casemanager Gerben Jansen in gesprek

‘Goede zorg voor mensen met dementie is: veel geduld hebben’

‘Er zijn geen twee mensen met dementie hetzelfde’, vertelt Gerben Jansen, casemanager dementie in Roosendaal. Als casemanager begeleidt hij mensen met dementie die thuis wonen en hun mantelzorgers. In totaal…
Fuchsia als symbool voor thuis wonen met dementie

Als thuis wonen met dementie niet meer gaat

De moeder van Sanne kreeg 2 jaar geleden de diagnose Alzheimer. Daarna woonde zij nog 2 jaar zelfstandig in de Pijp in Amsterdam. Dat werd steeds ingewikkelder, want haar moeder…
Bed als symbool voor 'jou ken ik'

‘Jou ken ik’

Een bewoner wordt wakker en weet niet goed waar hij is en hoe laat het is. 'Het lijkt net science fiction. Het voelt als een droom. Ik ben nog niet…
Bingo bij Kloek Roosendaal

Zo ziet Kloek activiteiten voor mensen met dementie

Hoe zien wij bij Kloek activiteiten voor mensen met dementie? Wat doen wij wel en wat niet? En op basis waarvan? Onze rode draad is steeds: zorgen dat mensen met…
art als symbool voor aandacht mensen met dementie

Oprechte aandacht is van levensbelang voor mensen met dementie

Het is een prachtige serie in Sir Edmund, de weekendbijlage bij de Volkskrant: ‘Die ene patiënt’. Elke week vertelt een andere arts daarin welke patiënt grote indruk op hem heeft…
Leuke ballon tijdens uitje naar tennisclub Roosendaal

Dit maakt werken bij Kloek zo aantrekkelijk

Het is zondag en er is een feestje bij onze overburen in Roosendaal. De tennisclub viert de opening van het nieuwe tennisveld. Misschien een leuk uitje voor onze bewoners? Gelukkig…
Symbool voor harmonie, bij blog met interviews

Alzheimer en toch: ‘We zijn nog nooit zo gelukkig geweest samen’

‘Het is net alsof ik iets heb gegeten wat er niet hoort, maar wat er niet uitgaat. Iets wat ik eigenlijk niet lust. Dat is een rotgevoel. Ik moet nu…
Samen met bewoner naar het haventje

Even samen naar het haventje van Roosendaal

Meneer had zo'n heimwee naar zijn oude woonadres, dicht bij een haven. Hij liep met zijn ziel onder de arm. Dan gaan we samen op pad Op zo'n moment overleggen…
Nena, kleindochter van bewoonster

‘Ik hoop dat de Tovertafel mooie momenten brengt’

De oma van Nena de Clercq woont sinds december 2016 bij Kloek. Nena vertelt in deze blogpost hoe het voor haar is dat haar oma dementie heeft en hoe zij…
Dementiecoach Karin Kuhlmann

Warme zorg voor mensen met dementie

Warme zorg voor mensen met dementie, dat is de kern van wonen bij Kloek. 2 keer per jaar krijgen onze medewerkers daarin een training van dementiecoach Karin Kuhlmann van Konvida,…
Mensen met dementie zijn extra kwetsbaar Hugo Polderman

‘Mensen met dementie zijn extra kwetsbaar. Daarom moeten we extra goed voor hen zorgen’

Ook in de gemeente Roosendaal wordt wonen en zorg voor ouderen steeds belangrijker. Momenteel zijn er ongeveer 3.700 inwoners van 80 jaar en ouder, maar over 10 jaar zullen dat…
Casemanager dementie Jose Nobel

Casemanager dementie versterkt cliënt

Wie dementie heeft en thuis woont, krijgt meestal te maken met een casemanager dementie. 'Als iemand zelf zijn zorg niet meer kan managen, neem ik dat over', vertelt José Nobel,…
Hans Kraay jr copyWaarom het interview met Hans Kraay jr ons zo raakte

Waarom het interview met Hans Kraay jr. ons zo raakte

Een bijzonder interview met Hans Kraay jr. in het het weekendmagazine van de Volkskrant van 17 augustus 2016. Over zijn eerlijkheid en openhartigheid is de afgelopen dagen al veel gezegd…
Je kunt maar 1x afscheid nemen

‘Je kunt maar 1 keer afscheid nemen’

Zorg in de laatste levensfase en rond het overlijden van bewoners is een belangrijk thema voor ons. Teamleider Cindy de Blaaij vertelt hoe wij daar binnen Kloek mee omgaan. ‘Waarschijnlijk…
Aandacht voor iemand met dementie

Omgaan met iemand met dementie. 10 tips

Als je partner, vader of moeder dementie heeft, verandert jullie relatie ingrijpend. Met deze 10 tips voor goed omgaan met mensen met dementie willen wij je helpen om een nieuwe,…
FTR
theme building: 8days.nl