HD_MRK
Als thuis wonen met dementie niet meer gaat
 
Kloek header
Kloek header

Als thuis wonen met dementie niet meer gaat

 
SNGL
 
 
Fuchsia als symbool voor thuis wonen met dementie
 
Nieuwsbrief
Ik hoor graag zo nu en dan van Kloek.
 
Inschrijven
 
CNTNT
post
 

De moeder van Sanne kreeg 2 jaar geleden de diagnose Alzheimer. Daarna woonde zij nog 2 jaar zelfstandig in de Pijp in Amsterdam. Dat werd steeds ingewikkelder, want haar moeder kon niet meer goed voor zichzelf zorgen. Eten koken, zelfstandig wassen en douchen en huishouden lukte niet meer. Sanne blikt terug op die periode en vertelt hoe het kan zijn als thuis wonen met dementie niet meer gaat.

‘Mijn moeder veranderde’

‘In de eerste tijd na de diagnose had ik nog niet helemaal in de gaten dat mijn moeders vaardigheden afnamen’, vertelt Sanne. ‘Mijn moeder had een vriend die veel van haar overnam, en daardoor was er maar weinig thuiszorg nodig. Achteraf bezien verslechterden mijn moeders vaardigheden daardoor juist.

Natuurlijk merkte ik ondertussen wel dat er iets veranderde. Ik kwam elke vrijdag bij mijn moeder. Dan bleef ik de hele dag. Zelf woon ik in Nijmegen en in combinatie met mijn werk en gezin was dit de best haalbare optie. Maar het gebeurde steeds vaker dat mijn moeder bijvoorbeeld nog niet aangekleed was als ik kwam. Of ze zei tegen mij: “Wat ben je vroeg”, maar dat was dan helemaal niet zo. Ook zette ze op een gegeven moment de waterkoker op het gas.

Een week voor Kerst 2017 werd mijn moeders vriend ziek. Hij werd in het ziekenhuis opgenomen en mijn moeders wereldje stortte in. Ik ontdekte toen onder andere dat ze nauwelijks at. De thuiszorg zette bijvoorbeeld wel brood voor haar neer, maar mijn moeder herkende dat niet als brood en deed er niets mee.

Ik ben toen erg geschrokken. Natuurlijk sprak ik erover met de thuiszorg, maar die zei: “We hebben geen mensen om uw moeder meer zorg te geven.” De casemanager dementie vond dat ik mijn moeder maar mee naar huis moest nemen, naar Nijmegen dus.

Ik voelde me totaal niet gehoord en gezien.’

‘De andere 6 dagen verpieterde mijn moeder’

‘De eerste maanden van 2018 waren vreselijk. Elke vrijdag douchte ik mijn moeder, maakte ik schoon, zorgde ik dat ze goed at en gingen we wat leuks doen. Maar ik wist ook dat ze de overige zes dagen verpieterde.

De thuiszorg maakte het er ook niet altijd gemakkelijker op. Zo bleek dat mijn moeder het eten niet in de koelkast zette. Ze at de hele week hetzelfde en liet het eten op het aanrecht staan. Geen wonder dat ze vaak misselijk en ziek was. Ze viel af en zag er steeds verwaarloosder uit.

Ook het douchen was een punt. De afspraken met de thuiszorg waren dat de medewerkers mijn moeder daarbij hielpen, maar regelmatig stond er in het schrift dat mijn moeder niet wilde douchen en dat “we het volgende week weer proberen”.

Dat frustreerde mij zo. Mensen met Alzheimer zijn heel gevoelig voor stemming en sfeer. Mijn moeder voelde zich snel te veel. Als ze voelde dat de thuiszorgmedewerker haast had, zei ze steevast: “Ga maar, ik red me wel.” Maar je mag toch verwachten dat thuiszorgmedewerkers het ziektebeeld kennen en weten hoe ze iemand met Alzheimer op een vriendelijke en zachte manier toch in beweging brengen om te gaan douchen?’

Het was een zware periode

‘Ondertussen ging mijn moeder nog steeds naar het Ontmoetingscentrum. Daar genoot ze erg van, maar ze kwam er wel steeds vaker huilend aan. Sowieso huilde ze veel; ze realiseerde zich steeds meer dat ze vaardigheden kwijtraakte.

Het was een uitzichtloze situatie en ik vond het een zware periode. Ik was best ver weg en 1 dag per week voor mijn moeder zorgen was niet genoeg.

Elke vrijdag werkte ik hard om te zorgen dat alles klaar was. Ik deed de was, maakte schoon en zorgde dat er eten voor de rest van de week was. Ook deden we altijd iets gezelligs.

Mijn moeders vriend had de moed inmiddels opgegeven. Hij verloor zijn geduld met haar en beëindigde de relatie. En zo werd het zorgweb om mijn moeder heen steeds kleiner.’

‘Ga eens kijken bij Kloek Amsterdam’

‘Tot de dag van de nieuwjaarsreceptie van het Ontmoetingscentrum. Ik had een tijd met Joke Bos, de coördinator, gepraat over mijn zorgen en over het zoeken naar een goede plek voor mij moeder. Later belde ze mij, toen ik in de trein terug naar huis zat. Ze zei: “Waarom ga je niet eens bij Kloek kijken? Dat is nieuw in de Pijp.”

Zonder al te veel verwachtingen zocht ik de website op. Ik las waar Kloek voor staat en dacht: beter kan gewoon niet en het is ook nog eens in haar eigen buurt. Ze zou naar de vertrouwde markt en winkels kunnen gaan.

En wat ik zo bijzonder en fijn vond: het was geen gesloten afdeling. Voor mijn moeder is dat cruciaal. Ze heeft de oorlog meegemaakt en kan absoluut niet tegen opgesloten worden. Zelfs de lift vindt ze al eng.

Toen wij ooit een gesprek hadden met iemand van de indicatiecommissie en diegene mijn moeder vroeg wat zij het belangrijkste vond, antwoordde ze: ‘vrijheid’.

En nu was Kloek er, met een open voordeur!

Ik vond de informatie op de website zo geruststellend dat ik mijn moeder direct heb aangemeld. De volgende dag was de informatiemiddag in Amsterdam en die heeft voor mij alleen maar bevestigd dat Kloek een goede woonplek voor mijn moeder zou kunnen zijn.’

‘Een huis speciaal voor mensen zoals u’

‘Ik besloot daarna open kaart met mijn moeder te spelen en vertelde haar hoe ik zag en merkte dat ze vaak alleen was en hoe verdrietig ze zich voelde. “Maar nu is er iets fijns aan de hand. Er wordt een huis gebouwd aan het eind van de straat, speciaal voor mensen met Alzheimer, zoals u.”

Waarop mijn moeder onmiddellijk zei: “Zit er een slot op?” “Dat is het mooie: helemaal niet”, kon ik antwoorden. Dat was voor mijn moeder zo belangrijk. Het idee dat ze naar buiten kon, was voor haar al genoeg.

Mijn moeder woont vanaf het begin bij Kloek Amsterdam en ik ben er zo blij mee.’

Lees verder> ‘De eerste week bij Kloek Amsterdam voelde als een warm bad

 

 
Delen met een bekende
DSPL-BLGS-PNTRST

Thema: Ervaringen van familieleden

 
MNS
Thema’s

Niet alleen zorg voor mama, ook voor ons

De moeder van Wencke Sonneveld was een van de eerste bewoners van Kloek en heeft 2,5 jaar bij Kloek mogen wonen. Op 25 oktober is zij in haar eigen kamer…
Sfeerplaatje: wonen bij Kloek Amsterdam

‘De eerste week bij Kloek Amsterdam was een warm bad’

De moeder van Sanne woont sinds de start bij Kloek Amsterdam. ‘Die eerste week voelde als een warm bad. Het was zo’n enorme opluchting dat er goed voor mijn moeder…
Fuchsia als symbool voor thuis wonen met dementie

Als thuis wonen met dementie niet meer gaat

De moeder van Sanne kreeg 2 jaar geleden de diagnose Alzheimer. Daarna woonde zij nog 2 jaar zelfstandig in de Pijp in Amsterdam. Dat werd steeds ingewikkelder, want haar moeder…
Kloek Amsterdam voor mensen met dementie

‘Voor mijn moeder met dementie zorgen was zwaar’

Voor je partner, vader of moeder met dementie zorgen vraagt veel van echtgenoten en kinderen. Vaak is dat een proces een jaren en de zorg wordt steeds intensiever. De meeste…
plankje met lekkere hapjes

‘Ik geloof dat ik vandaag maar bij mijn cluppie blijf’

Sinds 1 maart 2018 is Kloek Amsterdam open. Een van de eerste bewoners is de oma van Donny. Hij vertelt in deze blogpost hoeveel rust het hem en zijn familie…
Roos als symbool voor warme zorg bij Kloek

Een goede laatste periode dankzij de warme zorg bij Kloek

De moeder van Lilian Heijmans woonde 1,5 jaar bij Kloek Roosendaal. In december vorig jaar is ze overleden. ‘Voor mij was het een uitkomst dat mijn moeder bij Kloek was.…
roze lotusbloem als symbool voor rust in zorgen voor moeder met dementie

‘Dementie heeft ook mooie kanten’

Dementie heeft ook mooie kanten, vindt Frank. Zijn moeder woont bijna vanaf het begin bij Kloek. Hij vertelt in deze blogpost hoe zijn vader, broers en zussen en hijzelf de…
Ik kan nu weer gewoon dochter zijn

‘Ik kan nu weer gewoon dochter zijn’

Van tijd tot tijd interviewen we familieleden van onze bewoners over hun ervaringen. Die ervaringen kunnen andere familieleden misschien weer helpen en ze geven een beeld van het leven en…
Kloek voelt een beetje als familie

‘Kloek voelt een beetje als familie’

Van tijd tot tijd interviewen we familieleden van onze bewoners over hun ervaringen. Die ervaringen kunnen andere familieleden misschien weer helpen en ze geven een beeld van het leven en…
Opgebloeid vanaf de 1e dag

Opgebloeid vanaf de 1e dag

‘Mijn schoonmoeder (1926) stond altijd midden in het leven. Ze speelde bij het Roosendaals Ouderentoneel, was veel op stap en had graag mensen om zich heen. Tot ze 1,5 jaar…
verzorgenden zijn warme en zorgzaam

Verzorgenden zijn warm en zorgzaam voor mijn moeder

De moeder van Annemarieke Emans woont sinds december 2016 bij Kloek. ‘Het gaat nu goed met haar. Ik vind haar vrolijker en ik zie dat ze opleeft door alle aandacht…
Nieuw tuinhuis

Prachtig tuinhuis en een ‘Kloek meej pielekes’ dankzij de MontVenToppers

Zaterdag 19 augustus 2017 is het groot feest bij ons in de tuin. Bewoners zingen mee met de Roosendaalse zanger Jan Koevoet en sommigen wagen zelfs een dansje. Er is…
De prettige sfeer bij Kloek helpt ons als familie enorm

‘De prettige sfeer bij Kloek helpt ons als familie enorm’

Sinds december 2016 woont de moeder van Claudia de Clercq bij Kloek. ‘Bij veel van dit soort instellingen stap ik met een knoop in mijn maag binnen, maar bij Kloek…
Ik vond het allemaal zo warm en menselijk

‘Ik vond het allemaal zo warm en menselijk’

Van tijd tot tijd vertellen familieleden hoe zij de zorg bij Kloek ervaren. ‘Onze vader is maar 5 weken bij Kloek geweest. Dat waren de laatste 5 weken van zijn…
GPS-horloge

Met dementie toch alleen op pad gaan. Dankzij een gps-horloge

Bij Kloek kiezen we er bewust voor om de voordeur niet altijd op slot te doen. Als bewoners naar buiten willen, mag en kan dat. Tegelijkertijd zorgen we natuurlijk wel…
 
FTR